Няма опасност управляващото мнозинство да се разпадне. В това увери Найден Зеленогорски в студиото на БТВ.

Той успокои и че Реформаторският блок също е стабилен и не се разпада, въпреки прогнозите още от миналата година, че блокът е трябвало да се разпадне още със създаването си. „Ние сме единни в многообразието си като Европейския съюз - трудно взимаме решение, но когато го вземем, то се изпълнява", коментира Зеленогорски.

Той анонсира, че на следващия съвет на коалицията реформаторите ще настояват за изготвяне на график за реформите, така че да може да се направи цялостна оценка.

По отношение на гласуваните в края на сесията и точно преди ваканцията важни закони в Народното събрание, включително и предложения от президента референдум, Найден Зеленогорски посочи, че тази практика за гласуване в последния момент не може да бъде одобрена.

С ДПС сделка за съдебната реформа не сме правили и няма и да правим никога, увери още Нйден Зеленогорски. Според него е логично, когато управляващото мнозинство не е достатъчно за гласуване на промени в Конституцията, това мнозинство да се обърне към остатъка от партиите в парламента, но това не означава, че една политическа сила е силен фактор.

Не сме отстъпили от позициите си, получихме повече от това, с което влязохме в преговорите" каза още реформаторът по повод съдебната реформа. Той допълни, че е противник на замеряне с изказвания по медиите.

В студиото Найден Зеленогорски защити и предложенията на реформаторите за спешни промени в Наказателния кодекс, които бяха внесени в началото на седмицата. Промените са насочени срещу купуването на гласове и идеята е те да могат да бъдат гласувани още през септември месец.

В противен случай контролните органи няма да имат ефективни оръжия на местните избори месец по-късно, а парламентът ще загуби доверието на гражданите, заяви Зеленогорски.

Според предложението купуването на гласове трябва да се наказва с 6 до 20 години затвор, а престъплението „провокация към подкуп" трябва да отпадне, за да се улесни борбата срещу корупцията и да са спокойни гражданите, за да подават сигнали при опит за купуване на техния глас.