България трябва категорично да се противопостави на членството на Македония в ЕС и НАТО, докато македонският елит не признае българския характер на славянското население и правата на българите в Македония, които имат български паспорти. Такава позиция изрази Велизар Енчев в ефира на Нова телевизия.

Независимият депутат подчерта, че България при управлението на Любчо Георгиевски имала нормални българо-македонски отношения. Имало министри, които работели в полза на българската кауза в Македония, но дори тогава не сме успели да вземем максималното. Българското политическо и културно лоби трябва да бъде подкрепяно от София, посъветва Енчев.

Днес в Скопие се очаква да се състои най-големия антиправителствен митинг. Управляващите с различни средства се опитват да противостоят на опозиционния натиск.

В Македония властват 3 лобита. Сръбското лоби, тъй като македонският политически елит изцяло е подвластен на Белград, гръцкото лоби и албанският фактор, който доведе до Охридското споразумение след една кратка гражданска война, коментира Енчев. Той прогнозира, че албанският фактор в крайна сметка ще доведе до разпадането на тази "изкуствена" държава на Балканите.
"Колкото и цинично да звучи, това ще е за добро, важното е да не е с кръв", подчерта Енчев.

Независимият депутат бе категоричен, че конфликтът в този момент в Македония е чисто политически, но в основата си проблемът  е етнически. Лобито на Груевски е мафиотизирано последните 10 години.

"Надявам се гражданите да победят мафията в Македония", заяви Енчев. Повече обаче се надява, че българската страна ще вземе активно участие за това, в Македония да надделее демократичната тенденция. Това означава да се признае българския характер на славянското население.

"Около 100 000 души в Македония имат български паспорти", посочи Велизар Енчев и допълни, че в Македония можеш да бъдеш египтянин, всякакъв, но не можеш да бъдеш българин.

Позицията на България по отношение на Министерството на външните работи е адекватна. Но по отношение на действията на министър-председателя и военния министър, които решиха и разпоредиха по границата с Македония да се разположат специални части, не била адекватна, според Енчев.

Отместването на вниманието от големия проблем от българо-турската на българо- македонската граница е изкуствен и това е голямата грешка на премиера Борисов.