С излизането на Великобритания от Европейския съюз се очертава една голяма финансова дупка, която трябва да бъде запълнена. Това е сериозен проблем, който трябва да бъде решен, според евродепутата от ДПС Илхан Кючюк. Пред news.bg Кючюк коментира дебата за многогодишната финансова рамка в Европейския парламент в Страсбург.

По думите му Европейският парламент иска да съчетае две неща - да има модерност в политиките, което било неизбежно, но и да запази традиционните политики като кохезионната и общата селкостопанска политика.

Кючюк акцентира, че простата аритметика показва, че 12 млрд. евро на година за 7 години са много пари, които трудно биха могли да бъдат запълнени, а единственият възможен начин това да се случи е чрез увеличаването на дела на държавите членки. Предложението на Европейския парламент е вноските да бъдат 1.3% от БВП, а на държавите членки на ЕС да бъде 1.17%.

КНСБ приветства идеята за единен механизъм за минималните заплати в ЕС

КНСБ приветства идеята за единен механизъм за минималните заплати в ЕС

Предлага съотношение 50% от средната работна заплата за страната

Относно предложението на Европейската комисия за въвеждането на минимална работна заплата в Европейския съюз, Кючюк изтъкна, че такава идея е трудно реализуема, "ако трябва да бъде до болка откровен".

По думите му идеята е всяка отделна държава да има отделна минимална работна заплата, която да бъде индексирана. Големият въпрос, според Кючюк, е да бъде запазена конкурентоспособността на икономиката, защото ако икономиката няма своята конкурентоспособност, трудно би могла да издържи на по-високите доходи.

Българската икономика трябва да запази своята конкурентноспособност, каза в заключение евродепутатът от ДПС.