"Това е недопустимо поведение на посланика, който коментира отношения на българското общество към правителството. В момента, в който беше връчила тази нота с ултиматума, тя трябваше да бъде отзована. Колкото повече Митрофанова стои, толкова повече вреди на руската дипломация. Тя действа непрофесионално". Това заяви бившият посланик на България в Русия Илиян Василев пред Нова нюз.

Коментарът му беше по повод думите на посланик Елеонора Митрофанова, че ако Кирил Петков не се занимавал толкова с тях, нямало да падне от власт.

В отношенията между страните винаги има трудни и тежки мигове, Тежките думи към българското правителство може да се коментират от хората в Москва - Сергей Лавров, Мария Захарова... Работата на посланика е като се унищожат другите комуникационни канали, да остане възможност за комуникация, каза Василев.

Митрофанова обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България
Обновена

Митрофанова обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България

Поводът - отзоваването на 70 руски дипломати

В страната, където си дипломат, да отправяш ултиматум, е безпрецедентен ход в световната история. Дори силите, които симпатизират на Русия, намалиха подкрепата си, смята Василев.

Той се съмнява да бъде закрито посолството на Русия в София. Намаляване на равнището на представителност на посолството е нормална стъпка. Прекъсване на режима на комуникация и закриване на посолства е следваща стъпка. Закриване на посолството е по-следваща стъпка.

Руското външно разглежда предложението на Митрофанова посолството да затвори

Руското външно разглежда предложението на Митрофанова посолството да затвори

Песков: Ако е необходимо, ще бъде докладвано на президента

"Русия ще загуби много, ако тя понечи да закрие посолството си в България. Не случайно Чижов каза да не бързаме с решенията, да обмислим", каза дипломатът.

Василев призова и българите в МВнР да комуникират, да снижат тона.

Митрофанова беше шеф на Россотрудничество и през нея са минавали значителни финанси при проектирането на тази сила на Русия зад граница. Тя постигна доста неща - правителството (на България - б.р.) падна. Не е сигурно дали ще има следващ кабинет. Ако има служебно правителство, ще има промени, обясни дипломатът.

Изгонването на 70 руски дипломати от България не може да бъде грешка, не знаем върху каква база са стъпили службите. Приказките, че трябва да има достатъчно доказателства, са абсурдни. Достатъчно основание е, ако някой дипломат работи освен за МИТ, и за други служби, заяви бившият български посланик в Москва.

Излетяха и двата самолета със 70-те руски дипломати, служители и техните семейства
Обновена

Излетяха и двата самолета със 70-те руски дипломати, служители и техните семейства

Общо около 170 души

Той обясни, че във всяко посолство има официално акредитирани представители на специалните служби. Има такива, които се легитимират. И между службите трябва да има взаимодействие.

"В нашето посолство в Москва също има представители на МВР, на службите - това е нормално, това е част от работата. Още при акредитацията те получават агреман да действат в рамките на своите пълномощия и да контактуват между службите на Русия и на България", каза Василев.

Василев отказа да коментира изказване на Тошко Йорданов от ИТН, че премиерът в оставка Кирил Петков се саморазправил с руснаците, защото паднал на власт с мотив, че капацитетът на Йорданов е ограничен.

Кирил Петков: Митрофанова застана срещу нас

Кирил Петков: Митрофанова застана срещу нас

Премиерът се надява на съвестта на депутатите на вота на недоверие

За информацията, изнесена от говорителя на правителството в оставка Лена Бориславова, че определени политолози и хора, които формират мнение в България получават по 4000 лв. месечно от Русия, Василев каза, че това е достоверна информация, но тя трудно ще получи доказателства - ако влезе в съда, ще трябва да се разкрият източниците.

Василев каза за себе си, че към момента е вероятно единственият българин, който няма право да влиза в Русия. "Българските посланици в Русия остават радетели на българо-руските отношения. Не можех и започнах да изкарвам едно по едно. Не съм си позволявал да изнеса секретна информация", каза Илиян Василев.

България - в неприятелския списък на Русия, но не и в приятелския на Украйна

България - в неприятелския списък на Русия, но не и в приятелския на Украйна

Страната ни изпуснала и шанса да участва в следвоенното възстановяване на Украйна

Путин беше заложил много на "Южен поток", на АЕЦ "Белене" - това бе основа на компенсацията България да се обвърже до степен за баланс с ЕС. Тези проекти не се реализираха. Не съм бил против Русия, исках балансирани отношения, заяви бившият посланик на България в Москва.