Висока избирателна активност на следващите парламентарни избори. Това прогнозираха политолозите Росен Карадимов и Стойчо Стойчев пред БНТ.

Според Карадимов машинното гласуване е единствената гаранция за честни и коректни избори, тъй като маха човешкия фактор в изготвянето на протоколите.

Стойчев обаче подчерта, че ако се запази двойният режим на гласуване, само ще се усложни отчитането на изборния резултат, защото Комисията ще трябва да изготвя един общ протокол на базата на два и така предпоставките за грешки ще бъдат още повече. Затова винаги се препоръчвало да се избере само едната методика, тъй като смесеният вариант бил доста проблематичен.

Карадимов изрази надежда, че ветото на президента върху части от ИЗборния кодекс няма да бъде лесно преодоляно. По негови думи или ще се върви към прозрачна и ясна форма на избори, или ще се направи опит за служебна победа.

"Политическата ситуация е такава, че вече е илюзия да се мисли, че чрез такъв тип хитринки можеш да промениш една обществена нагласа, която е очевадна. Колкото повече такива опити бъдат правени, толкова протестната вълна ще бъде по-голяма", категоричен бе той.

Карадимов определи като "странен" поводът за напускането на началника на кабинета на президента, а именно участието му в тържество на Корнелия Нинова. Според него имало по-дълбока причина за това.

Относно обвинението на Калоян Методиев, че президентът е започнал да прави твърде често обръщения към народа, Карадимов заяви, че те са станали нормални, тъй като президентът се е превърнал в страна в спора и той няма друг властови инстуметариум освен говоренето. Реалният процес на промяната минава през парламентарните партии, посочи политологът.

Президентът Радев спря с вето промени в Изборния кодекс
Обновена

Президентът Радев спря с вето промени в Изборния кодекс

Те са удар върху правната конструкцията на нашата държавата

По думи на Стойчев президентът е преценил, че чрез конфронтация ще спечели повече привърженици отколкото чрез диалогичност и колаборация. Той е антипод на своя предшественик Плевнелиев, който опитваше да гради мостов, а не да излиза на нож с тези, които не споделят неговите намерения, посочи той. Според него е изключен диалог, тъй като Радев имал ясна цел и тя не включва диалог, освен с хората, които изграждат политическия проект, който от негово име ще се яви на парламетарните избори.

Относно случващото се в БСП Карадимов заяви, че има промяна в три направления. Според него столетницата е готова политически за управлението. "За пръв път в цялата си история БСП не излъга нито веднъж след парламентарните избори. Отвоюването на моралния терен е ключов капитал. БСП винаги е била наказвана от избирателите си заради това, че е говорила едно преди изборите, а е правила друго след тях", коментира той.

Според политолога не може да се каже, че БСП е лидерска партия и припомни, че самата Нинова е прокарала мандат на председателя, ограничавайки сама себе си, а ръководният орган остава Националният съвет.

Румен Радев видя опит за манипулация на изборите

Румен Радев видя опит за манипулация на изборите

Готви се вето върху поправките на Изборния кодекс