Тези дни чухме поне две обяснения, поради които ГЕРБ създадоха скандала с промените в Изборния кодекс, довели до излизането на БСП от парламента, напрежение вътре в самата партия, което наложи намесата на премиера Бойко Борисов, и вето на държавния глава Румен Радев върху законопроекта.

Най-прясното обяснение дойде в сряда, от демиурга на целия скандал Цветан Цветанов заяви с равномерен тон от парламентарната трибуна: "Аз не смятам, че БСП и членовете и симпатизантите на БСП искат модела "Венецуела". Аз не смятам, че БСП искат да видят българския Мадуро в лицето на президента Радев, който изцяло води Венецуела към един режим - и виждаме какви са и позициите в подкрепа на режима на Венецуела... Точно затова, уважаеми колеги народни представители, аз мога да кажа, че от името на парламентарната група на ГЕРБ ние ще гласуваме за законопроекта и против ветото на президента..."

Извинете за дългия цитат, но той е наложителен, защото, дето се казва от извора, обяснява защо ГЕРБ отхвърли президентското вето. От казаното излиза, че ветото е отхвърлено, защото Радев води Венецуела "към един режим", т.е. ГЕРБ и лично Цветанов спасиха венецуелците от Радев.

Удържаната геополитическа победа е разбира се важна за влиянието на България в Западното полукълбо, но като как точно помага да си изясним какво се случва в парламента, не стана много ясно. А там се случват интересни и удивителни, дори за нашето съвремие, неща. За тях преди няколко дена разказа депутатът от ГЕРБ Георги Марков, чийто аналитични монолози все повече го превръщат в жива конкуренция на артиста Камен Донев. "Всеки ден г-н Цветанов е полудял и тича от стая по стая и му поставят непрекъснато някакви ултиматуми", каза в интервю Марков. Разбира се, не е хубаво г-н Цветанов да полудява, защото тогава няма да има кой да спаси Венецуела от Румен Радев, но пък тичането от стаята в стая издава, че ГЕРБ имат елементарен проблем с кворума и удържането на парламента от разпълзяване. И в опита си да реши този проблем, Цветанов сътвори един куп други, а да не говорим какви безсмислици изприказва, подобни на по-горния цитат.

Неспиращата поредица от скандали с функционери на ГЕРБ, партньори на ГЕРБ, решения на ГЕРБ и външнополитически провали на ГЕРБ във времето на кабинета "Борисов-3" от доста време поставяха въпроса за провеждането на предсрочни избори като спора между експертите беше между датите за тяхното провеждане - пролетта с евроизборите или наесен с местния вот. Колкото повече наближават тези реперни точки, толкова повече се изнервят управляващите и толкова повече се засилва желанието им да спечелят служебна победа със законови хватки, особено на фона на почти изравнените електорално ГЕРБ и БСП. Управляващите имат интерес ако се стигне до предсрочни избори, те да са през октомври, но това не е чак толкова лесна задача предвид драмите в голямата коалиция, а и в малката коалиция на "Обединени патриоти". Тук решително нараства ролята на ДПС, винаги петимни да подложат я рамо, я крак в нужния момент и според интереса си.

Цветанов и Борисов може и да ги избива студена пот от условната "Целувка на Местан", но при положение, че патриотите са нестабилни като нитроглицерин, а крепящите кворума депутати се обиждат един друг на "проститутка", както показаха Веселин Марешки и Валери Симеонов, двамата от ГЕРБ нямат особен избор.

Прикоткването на ДПС, които в подходящ момент просто не се регистрираха в пленарната зала, бе и основата причина за бърникането на Изборния кодекс с отмяната на преференциите и още куп други неща, които някак си потънаха покрай уж основния проблем. Цветанов сам си го призна в средата на февруари, като заяви, че в името на стабилността на управление той, от името на ГЕРБ, се е съгласил с искането на ДПС да отпаднат преференциите. Това даде повод не само на БСП да обяви, че имаме нова управляваща коалиция ГЕРБ - ДПС (не че такава нямаше при разпределението на парите за общините, например), но и на премиера Борисов на пожар да свика пресконференция, на която да отменя всичко, да връща стари положения, дори да очаква вето на президента, за да се оправи кашата. Но, както е казал класикът: "Анушка вече разля маслото."

ГЕРБ понесоха поредната репутационна загуба. Не че досега това не им се разминаваше, но те са вече в ситуацията, когато не се знае коя дребна съчка ще им счупи гърбината. И те го знаят, това е и причината яростно да отричат, че има фактическо ситуационно коалиране с ДПС. "Това е фалшива новина", възкликна Цветанов, за когото всичко, което не му харесва, е фалшива новина. Такъв сговор обаче има и в отсъствието на БСП от парламента той може само да се разширява.

През март 2014 г. след като пи кафе с Лютфи Местан в Кърджали, Борисов заяви пред БТВ: "Аз съм човек, който обича да прави хората щастливи, доволни, да им е удобно. Като млад обичах да се бия, да раздавам шамари, но с бой нищо не се постига." Лидерът на ГЕРБ обаче все по-трудно раздава каквото и да било без да възникне проблем, камо ли шамари, а хората в България след десетгодишното му управление меко казано не са щастливи, по която и да било и за каквото и да било класация. Между другото четири месеца след кафето с Местан, ДПС свали кабинетът "Орешарски".

В началото на месеца фамозният Георги Марков отровено призна, че е призовал Борисов "да хвърли кърпата", т.е. да се оттегли от политиката, защото бил направил вече много за България. "Почивай си бе, човек.... Та Меркел, та Тереза Мей, кой ли не те нацелува. Ти си целият в целувки." Прав е Марков.

Бойко, хвърли я! "Местан" вече те целуна. Останалото е агония.