С премахването на новините на турски език от БНТ1 замазват очите и залъгват тези партии в Патриотичния фронт, които настояват за оттегляне на подкрепата от правителството.

Това обяви лидерът на партия "Свобода", която е част от ПФ, Павел Чернев в ефира на Нова телевизия.

"С това дърдорене за преместването на новините на турски език ни замазват очите, за да не настояваме за оттеглянето на подкрепата на ПФ", обясни Чернев.

Припомняме, че след редица предупреждения от страна на патриотите, че ще се отдръпнат от кабинета „Борисов 2" заради оспорвани от тях назначения, в края на седмицата РБ и ПФ се разбраха да преместят новините на турски език от БНТ1 в БНТ2.

С думите си обаче Павел Чернев загатна, че не всички партии в ПФ са съгласни със запазване на подкрепата за правителството.

На чист уличен език ни бамбуркат в момента", коментира още политикът. Въпреки това обаче според него премахването на новините на турски език от БНТ1 не нарушава никакви права, защото и БНТ2 също е част от националната телевизия.

Новините на турски език бяха чисто политическо решение, което се прави именно с политическа цел", убеден е Чернев.

Той поиска да разбере дали например по френската национална телевизия има новини на арабски и отсече, че този мултикултурен модел, насаден у нас, противоречи на практиката в други европейски страни.

На обратното мнение бе председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов.

Това е начин за интегриране на тези хора в българската държава", обясни Лозанов по отношение на турското малцинство у нас.

В новините на турски език шефът на СЕМ вижда символичен жест, който ако бъде премахнат, България ще се откаже от един куп културни ангажименти, които има и с Европейския съюз. Именно заради това Лозанов обясни, че въпросът не е дали да бъдат премахнати новините, тъй като те вече са част от нашето законодателство, а дали да бъдат преместени в БНТ2, което от своя страна изисква промяна на лицензи и процедурата е по-сложна.

БНТ трябва да иска да си промени лицензията, след това СЕМ да се произнесе и едва тогава да се стигне до подобно нещо", уточни Лозанов и подчерта, че е необходима експертна, а не политическа оценка.