Има резерви, които могат да се използват да се осъвременят заплатите на служителите в МВнР. Грубо е било нарушавано задължението, което има министерството по отношение на актуализацията на нивата на заплащане. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев по време на парламентарния контрол в Народното събрание. Той отговори на зададен въпрос на група депутати от коалицията ГЕРБ/СДС относно осигуряване на средства в бюджета на Министерство на външните работи за нормалното функциониране на дипломатическата служба.

Донев обясни, че проблемите не могат да бъдат решени, ако се даде една сума от 16-17-18 млн. лв.

Трябва да има анализ къде е проблемът - защо се е получило това положение, къде се намират служителите на външно министерство по отношение на заплащането им, подчерта Донев.

Служители на Външно стачкуват

Служители на Външно стачкуват

Дипломатите ще бъдат на работните си места, но няма да работят

Премиерът даде пример, че през 2009 г. рязко е бил намален бюджетът на Министерство на външните работи и едва през 2018-2019 г. той достигна нивата от 2007 г.

Той е поискал анализи по отношение на управление на отдел "Човешки ресурси" в МВнР и е изискал цялостен анализ на структурата на бюджета на ведомството. Не е нормално Външно министерство да връща всяка година над 800 000 лв., но за да бъде решен проблемът на ведомството трябва да бъде направен цялостен анализ на нормативната уредба по заплащането на труда на служителите, така че проблемите, които се поставят да бъдат решени още от декември месец, обясни Гълъб Донев.

По думите му проблемите са трупани с години и правителствата на България не са обръщали внимание на исканията на служителите на външното ведомство. Така проблемите са били задълбочавани.

30 млн. лв. нужни на МВнР да реши проблема със заплатите

30 млн. лв. нужни на МВнР да реши проблема със заплатите

Ръководството е поискало увеличение с 30%

Донев посочи и че работните заплати е трябвало да бъдат актуализирани с процента на инфлацията, но и предходното правителство (на Кирил Петков - б.р.), с актуализацията на бюджета, това нещо не се е случило.

България трябва да има активна дипломация и не може да си позволи да държи в унизително положение дипломатите. Към тях трябва да има особено отношение, както и към дейността, която изпълняват, коментира премиерът.