Засега вървят преговори сред четирите партии, вижда се, че има желание, върви се към опити за съставяне на правителство. Опасна е темата за министерските постове, защото от хората зависи какво ще се случи в даден ресор и какво не. Това коментира пред бТВ политологът Калоян Методиев, който определи, че "на моменти в преговорите има нездрав оптимизъм".

Емоциите се разминават с реалността в изминалата година - но не може да останем без правителство, добави още той. Методиев коментира и думите "имаме отбор", "всички се разбират" - като "захаросани, но не и реалистични". Докато не видим какви договорености са направени, не можем да кажем, че мандалото е хлопнало, посочи политологът.

Калоян Методиев определи коалиция от три неолиберални субекта и един пронационален - "Необходимо е да има заковано споразумение каква политика ще се провежда".

Кирил Петков вижда как се сформира А отборът

Кирил Петков вижда как се сформира А отборът

Няма първи и втори, а имаме общи цели, които да постигнем заедно

Коефициентът за съставяне на кабинет е 50 на 50, но в последния момент някой може да се изтегли и да няма мнозинство, коментира още Методиев. ПП, ИТН и ДБ са с неолиберален профил, а Корнелия Нинова си дърпа към националното, това е балансът, който вижда Методиев.

На въпрос дали Корнелия Нинова ще подаде оставка - той каза, че тя вече я е подала, но "дали ще се кандидатира март-април на пряк избор, решението си взема тя".

А на идеята да останат министрите от служебния кабинет в управлението - Методиев смята, че "прекалената концентрация на власт води до по-лоши резултати".

По думите на Методиев е логично да се излъчи Кирил Петков за премиер, това е вотът на избирателите и той не трябва да се подменя. Но оттам е въпрос на договорки между преговарящите - сами ПП нищо не могат да направят, в момента всички трябва да правят компромис, каза политологът.

ПП очаква да има правителство до Коледа

ПП очаква да има правителство до Коледа

Разговорът за министерски постове нямало да препъне преговорите

За него тежкото предстои, правителството ще влиза в дългова спирала, за да можем да закрепим зимата и е важно да не се навъртят корумпирани лица, тъй като в момента държавата ни е и в международна изолация, коментира Методиев. Той смята, че заемите трябва да са разумни и обосновани и да не се хвърля държавата в хаос, а след това никой да не носи отговорност.

Припомняме, че Калоян Методиев бе вторият поред шеф на кабинета на президента Румен Радев. Той напусна поста на 21.09.2020 г. с мотив "разминаване в оценките, методите и целите на политиката". От институцията съобщиха, че той е освободен с указ на държавния глава по негово решение. После стана ясно от изказвания на самия Методиев, че раздялата е мотивирана и от неговото присъствие на празненството, организирано от Корнелия Нинова по повод победата й на първите в БСП преки избори за лидер на партията.

Коалиционни управления не могат да донесат голяма промяна, убеден Първан Симеонов

Коалиционни управления не могат да донесат голяма промяна, убеден Първан Симеонов

Либералното управление щяло породи силна консервативна реакция