Нещата, които се случват в държавата вече не ни изненадват. Това заяви заместник-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски пред БНР.

Според него разрасналият се скандал с апартаментите на властта е придобил огромни размери и основният въпрос е дали българският парламент е приемал закони в интерес на дадена фирма. Свиленски подчерта, че е важно как ще си свърши работата комисията, която трябва да провери съответните случаи. Тя неведнъж е проверявала подобни случаи и винаги излиза с констатацията, че няма проблеми, посочи той и напомни, че въпросната комисия е назначена лично от Цветан Цветанов.

"Точно в този скандал БСП няма никакво участие. Всички вие знаете откъде дойде информацията. Със сигурност тя не е от България. И г-н Цветанов, и г-н Борисов трябва много добре да си направят изводите. Кои и защо, и защо точно сега дава тези сигнали", изтъкна Свиленски, напомняйки, че информацията за сделките с луксозните апартаменти се появи най-напред в "Свободна Европа".

Цветанов да напусне политиката, настояват от БСП

Цветанов да напусне политиката, настояват от БСП

Освен апартаментите на евтиния, проблем било и прокарването на лобистки закони

Той изрази мнение, че първо скандалът трябва да се разнищи докрай и да стане ясно ощетена ли е българската държава. Кой точно е инициирал скандалните данни не било толкова съществено според него.

Свиленски бе категоричен, че БСП няма за какво да се извинява, ако след проверката всичко с разследваните имоти излезе законно, защото те са извършили само "констатация на това, което е излязло в една медия".

По отношение на апартамента, закупен от лидера на социалистите Корнелия Нинова също на преференциални цени, зам.-председателят на БСП отказа да играе ролята на неин адвокат. "Тя ясно обясни в коя година на какви цени е закупила даденото жилище - 2004 година или 2003, преди 19 години, когато г-жа Нинова не е била нито народен представител, нито зам.-министър, както се опита вчера някой да каже, че вече е била зам.-министър, нито е имала намерение да се занимава с политика", обобщи той.

Цветанов пита дали след проверките ще получи извинение

Цветанов пита дали след проверките ще получи извинение

Няма нищо незаконно около моите имоти, убеден вторият в ГЕРБ

Въпреки разкритията БСП няма да връща депутатите си в Народното събрание, за да иска анкетна комисия по случая. Според Свиленски предсрочни парламентарни избори вече са неизбежни.

Няма как в едно гнездо на оси да влезеш с добри намерения, отсече той.

Припомняме, вчера министърът на правосъдието Цецка Цачева подаде оставка, след като е имала разговор с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, на който сама е пожелала да напусне правителството. Причината е закупеният от нея апартамент на занижени цени в елитния столичен квартал "Изток". Малко по-късно оставка подаде и заместник-министърът на спорта Ваня Колева.

По-рано днес от БСП поискаха не само оставката на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, но и напускането му на българската политика.

Борисов готов да вкара контразакон, ако има нарушение за апартаментите на властта
Обновена

Борисов готов да вкара контразакон, ако има нарушение за апартаментите на властта

Ако обществото каже, че не иска небостъргачи, премиерът готов да приеме това