Русия призна участието и приноса на българските антифашисти на честването на 70-годишнината от края на Втората Световна война.

На тържественото отбелязване на празника пред Паметника на Съветската армия в столицата посланикът на Русия Юрий Исаков изтъкна, че Русия не дели победата на нейна и чужда, а прави поклон към всички антифашистки борци във всички държави. Той изтъкна още, че това е подвиг и на българската съпротива и на българските войници.

По думите на Исаков, най-важният урок от кървавите събития през миналия век ни е даден именно от десетките милиони жертви - тези събития не трябва никога да се повтарят. Руският посланик призова всички държави да се „имунизират" срещу всяка проява на неофашизъм, а такива според него имало много.

Приветствено слово държа и лидерът на левицата Михаил Миков, който от името на столетницата изрази своята почит към „войника, написал с кръвта си незаличими страници в историята". Благодарна България никога няма да забрави този подвиг. Това е победа на всички, които искат свободна България, свободна Европа, свободен свят, обяви Миков.

По-рано, във фейсбук, соцлидерът написа, че българите имат всички основания да празнуват и Деня на Европа, и Деня на Победата.

С тържествен концерт и десетки бели гълъби и балони се отбелязва годишнината от победата над фашизма. Стотици столичани се събраха пред Паметника на Съветската армия, за да чуят на живо знаковия за края на Втората световна война марш „Денят на победата".

В концерта участва и Веселин Маринов, който посвети песните си на руския народ. Имаше и танцови изпълнения и песни от руски вокални групи.

Десетки български флагове бяха развети над насъбралото се множество, редом с червени знамена и трибагреника на Русия.

Освен от гражданите, цветя и венци бяха поднесени и от посолствата на Русия, Беларус, Куба, Израел и Палестина, както и от БСП, АБВ, „Движение 21" и социалния министър Ивайло Калфин.