Основната причина за провала на приключилата окупация на Софийския университет е липсата на обществена и студентска подкрепа, каза пред Ректората един от „Ранобудните" студенти Ивайло Динев.

„Надявам се, че вчерашната среща в СУ не е била решаваща за прекратяването на действията. Решението, което окупаторите са взели да напуснат университета, е самостоятелно", заяви Динев.

Според него обществото е реагирало абсолютно инфантилно на окупацията, а студентите от СУ са били разделени на различни барикади. На окупаторите се гледаше като на деца, решени на окупация докрай и пречещи на своите колеги, каза Динев.

Другата причина е, че хората вътре проявиха малко инат и не искаха да преценят факта, че една окупация ако няма подкрепа, няма защо да я има. Да няма подкрепа е мъка, каза Динев. Той допълни, че това са хора, които заслужават уважение за смелостта си, а не да бъдат заплашвани с полиция като маргинали.

Грешката на втората окупация, по думите му, не е участието на хора, които не са студенти, от т.нар. „радикално крило", а това, че не достатъчно студенти я подкрепиха. „Грешка беше, че нямаше толкова много студенти, че да се викат и гражданите", поясни Динев. Иначе университетът трябва да обединява всички около себе си, включително и гражданите.

Той уточни, че умишлено не е участвал в организацията на окупационните действия, за да накара окупаторите да мислят рационално и самостоятелно. Според него сега не е моментът за подобни действия, тъй като липсва гражданска енергия и адекватна реакция на обществото. Концентрираме се върху следващите стъпки. Не е изключена нова окупация, предупреди „Ранобудният" студент.

В студиото на „Тази сутрин" един от най-дейните протестиращи срещу правителството -  Явор Никифоров, каза, че студенти са били заплашени да бъдат съдени за щетите, нанесени на сградата, тъй като тя е обект на договорни отношения.

Негов опонент в разговора беше политологът Мария Пиргова. Тя определи окупацията като незаконно действие и беше категорична, че няма разлика между тази и първата окупация. Държавата трябва да пази своята собственост, това е основна нейна функция, каза Пиргова. Според нея студентите трябва да подкрепят определени политически сили, а не обратното. Студентите не могат да се оставят да бъдат обекти на подкрепа, каза политологът.

Много хора ни критикуваха за формата на протест. Ако един ден си харесаме градинка в „Обеля", пак ще се намерят хора, които да ни порицават и питат кой ни е платил, за да го правим, каза Никифоров. Аз ще опитам всичко и ще сваля това правителство, заяви той и разсипа малко сол в студиото, за да покаже, че протестиращите са готови на всяка една форма на протест, за да се противопоставят на кабинета на Орешарски.

В отговор Пиргова нарече безконтролно поведението на протестиращите.