Институтът за модерна политика става официален партньор на германската либерална Фондация за свободата „Фридрих Науман", съобщават от института.
Досега от българска страна партньор от неправителствения сектор на авторитетната германска институция беше само Институтът за пазарна икономика.

Фондация „Науман" е една от четирите германски политически фондации наред с фондациите „Конрад Аденауер", „Фридрих Еберт" и „Ханс Зайдел".

Сътрудничеството между ИМП и Фондация „Науман" ще бъде особено активно в областта на свободата на медиите, гражданските права и законодателството. Съвместен проект през следващите години ще анализира медийните табута, предвиждат се съвместни дискусии и прояви по важни законодателни и обществени теми.

Статутът на официален партньор на Фондация „Науман" е второто голямо международно признание за ИМП, след като миналата година стана първата организация от Източна Европа, удостоена с награда от Британското кралско общество и „Prospect Magazine" - Втора награда „Тинк-танк на Европа за 2012 г.".

Наградата беше връчена в Лондон от бившия еврокомисар по търговията Менделсон сред повече от 100 номинации от цяла Европа. Първата награда грабна най-големият европейски тинк-танк „Брюгел", чийто председател е доскорошният директор на Европейската Централна Банка Жан-Клод Трише.