Българското председателство върна вниманието върху интеграцията на Западните Балкани. Това отчете председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на последния парламентарен форум в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Караянчева отбеляза, че през призмата на дебата за бъдещето на Европа, Българското председателство е успяло да постави важен акцент и да върне вниманието върху интеграцията на страните от Западните Балкани.

Румен Радев хвали правителството за успеха на председателството

Румен Радев хвали правителството за успеха на председателството

Правителството показало кураж и постоянство според президента

"Разширяването остава ключова политика. Надявам се постигнатата подкрепа от националните парламенти и от Европейския парламент за процеса на разширяване на Западните Балкани да бъде адекватно отразена от нашите правителства и на предстоящия Европейски съвет", заяви председателят на парламента.

Караянчева заяви, че продължават усилията за ефективни действия в сферата на управлението на миграционните процеси и реформата в областта на убежището. Така в рамките на българското председателство е постигнат значителен напредък в тази посока.
"Завършването на реформата в областта на убежището остава без алтератива и намирането на компромисно решение е от ключово значение", коментира Караянчева.

Западните Балкани остават приоритет и за австрийското председателство

Западните Балкани остават приоритет и за австрийското председателство

Споразумението между Гърция и Македония е важна крачка напред

В речта си тя обърна внимание и на сложната среда за сигурност и изграждането на ефективна отбранителна политика на съюза посредством изграждането на общ европейски фонд за отбрана и сътрудничеството в рамките на ПЕСКО 2017 г.

Ключови тук са кохезията и синергията, възможността за развитие на европейската отбранителна индустрия. Караянчева изтъкна още, че важна част от политическия диалог за бъдещето на Европа остават въпросите за многогодишната финансова рамка в периода 2021 - 2027.

Тя отбеляза, че продължава дебатът за осъвременяване на политиката на сближаване и общата селскостопанска политика.

"Основно наше задължение остава изработването на законодателство, което в максимална степен отговоря на очакванията на европейските граждани и защитава техния интерес", каза още Караянчева.