Временно управляващият посолството на Иран в София г-н Хасан Дотаги покани българските издатели участват в Международния фестивал на книгата през 2018 година в Иран. Поканата бе отправена по време на работна среща с министъра на културата Боил Банов в Министерството на културата.

В хода на разговора бяха обсъдени състоянието и перспективите за развитие на двустранното сътрудничество в областта на културата между България и Иран. Сред акцентите на срещата бяха отбелязването на 120 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни и 70 години от началото на културното сътрудничество между България и Иран.

Г-н Хасан Дотаги cъобщи, че от дипломатическата мисия предвиждат в София да бъде проведена Седмица на културата на Иран. В нея ще бъдат включени прояви в областта на музиката и изобразителните изкуства, културното наследство, както и изложби на ръчни занаяти, на детски рисунки и др.

Дипломатът отбеляза, че Иран има желанието да бъде и фокус страна в Софийския международен панаир на книгата през декември 2017 г.

И.д. директорът на Дирекция "Международни и регионални дейности" в културното ведомство доц. д-р Венцислав Велев пое ангажимент да посредничи с организаторите на нашия панаир - Асоциация "Българска книга" АБК.

Временно управляващият посолството г-н Хасан Дотаги отправи покана от името на министъра на културата на Иран Сайед Реза Салех Амири към министър Банов да посети Иран.

От своя страна министърът на културата Боил Банов изрази мнение, че политическите контакти между двете страни могат да допринесат за активизиране на директните контакти между културните институции и творци.

На срещата присъства и Мохаммад Али Киани, съветник по културните въпроси на Ислямска република Иран, под чието ръководство работи Културното представителство на Иран в София.