Мажоритарният вот, още повече частичният, ще заличи малките партии. Това коментира лидерът на ДПС Лютви Местан в сутрешния блок на Нова телевизия.

По думите му, единственият аргумент в полза на мажоритарната избирателна система е ирационален (т. е. не е собствено аргумент, б.р.), а именно - че такива са очакванията на българските граждани, по-точно свръхочакванията им, че в един миг с промяна на избирателната система ще се излекуват язвите на политическата система.

"Трябва да се оголи лицемерието и демагогията. Ако политическите сили са готови за сериозни разговори, съм готов да се срещна с абсолютно всички политически сили да поговорим сериозно за избирателната система, защото сега е времето, преди да се е случила белята", подчерта Местан.

Той заяви, че още тези дни ще поиска разговори и с ГЕРБ, и с БСП, а дори и с Реформаторския блок по тези въпроси.

По изчисленията на ДПС, ако изборите са сега и първата политическа сила спечели 40% от гласовете, а избирателната система е изцяло мажоритарна, тази партия ще спечели 96 места в парламента. А това би означавало необходимост от коалиционно управление.

При смесена система, при която 160 депутати са избрани по пропорционалната система, а останалите 80 по мажоритарната, победилата с 40% от гласовете политическа сила ще има 64 депутати, избрани пропорционално, и минимум още 70 депутати от 80-те, избрани мажоритарно.

„Тогава при един и същи резултат, при пропорционална система имаме коалиционен кабинет, а при втория - еднопартийно управление", коментира Лютви Местан и допълни: "Ако някой иска да ликвидира коалиционността и да установи за следващите 15-20 години еднопартийни управления, които в български условия крият риска да се изродят и в тоталитарни режими, нека го каже съвсем ясно", заяви Лютви Местан.

Що се отнася до останалите два въпроса, поставени от президента - за електронното и задължителното гласуване, лидерът на ДПС коментира, че референдумите трябва да са по ценностни въпроси, а не по строго експертни.

Във връзка с назначаването на бившия служебен премиер и активист от протестите срещу кабинета „Орешарски" и отявлен критик на ДПС Георги Близнашки за съветник на хората на Местан в парламентарната комисия, която трябва да изготви измененията в Конституцията, лидерът на ДПС коментира, че това било чисто експертно, а не политическо назначение.