Пореден рунд на словесни искри между Мая Манолова от БСП и Десислава Атанасова от ГЕРБ започна още в началото на поредното заседание на временната комисия, която изработва правилника на 43-ото Народно събрание.

Този път депутатите се скараха заради блиц контрола. По традиция, въведена от предишния парламент, той се провежда всяка първа сряда на месеца и на депутатски кратки питания трябва да отговарят премиера и вицетата му.

Четин Казак от ДПС поиска той да бъде преместен в четвъртък, защото всяка сряда заседава МС, в срядата пък оставало много малко време за законодателна дейност на народните избраници. Предложението му не мина.

Мая Манолова пък поиска повече време за блиц контрола, който е с продължителност час и половина. Сега обаче заради 8 парламентарни групи в парламента това време нямало да бъде достатъчно. Това също не мина, което накара социалистката да заключи, че ГЕРБ искат да смачкат блиц контрола, тъй като 8 партии трябва да задават по 2 въпроса за толкова кратко време.
Припомняме, в миналия парламент партиите бяха 4.

Димитър Лазаров от ГЕРБ се ядоса и за наказание поиска комисията да заседава утре - събота, от 9.00 часа, защото дискусиите се размивали. От Патриотичния фронт се стреснаха и заявиха, че не могат да дойдат утре, защото имали предварително уговорени срещи с избиратели, а не можело да разочароват електората си.

Манолова реши съвсем да стресне колегите си и настоя ако утре има заседание, то да се проведе от 6.00 часа. Председателят на комисията Десислава Атанасова се видя принудена да призове колегите си да се успокоят. Дебатът няма да ни бъде спестен в пленарна зала, изтъкна тя.

Със сигурност, закани се Мая Манолова, но герберката прояви строгост, заплашвайки: „Ще налагам дисциплиниращи мерки".
Червената депутатка попита в отговор: „Сериозно ли?". В крайна сметка депутатите се укротиха под угрозата за съботно сутрешно заседание.

Цачева трябва да ви направи семинар, констатира в хода на споровете Мая Манолова.

Замълчете, така ще направите услуга на всички, настояха в един глас Десислава Атанасова и Цвета Караянчева.

Спазвайте правилата, настоя социалистката, ядосана от начина на водене на председателя на комисията.

Какъв е този цирк, който разигравате, ядоса се Манолова.

Мая, айде стига вече де, настоя Димитър Лазаров. Нека спрем с безсмисленото говорене, опита се да укроти страстите Станислав Иванов от ГЕРБ. Моля ви, госпожо Манолова, нека се вразумим всички и да продължим да работим, настоя депутатът.