Агенция „Барометър България" представи на пресконференция в БТА данните от социологическо проучване за нагласите и очакванията на гражданите към местната власт в пет големи български общини.

Общините, които са изследвани, са София, Пловдив, Русе, Стара Загора и Велико Търново.

Проучването е проведено в различни периоди в края на май и началото на юни 2015 г.

Анкетираните са давали отговори за: най-сериозни проблеми за общината; постижения за общината през настоящия мандат на управление; нагласа към проекти и идеи за развитието на общината; отношение към работата на кмета и отношение към работата на общинския съвет - с оценка по шестобалната система; смятате ли, че трябва да бъде избран нов кмет.

Задръстванията, според отговорите на анкетираните, са определени като най-големия проблем на Столична община - 42,5% посочват в отговорите си това. 29,2% недоволстват от ниското качество и повтарящи се ремонти на едни и същи участъци. Съществен проблем се явява недостатъчното места за паркиране и липсата на буферни паркинги до крайните спирки на метрото (22,7%), липса на места в детските градини и ясли (21,1%), разбитите улици по кварталите (20,1%), каруците в централната част на града (17,2).

16,8% имат усещане за липса на сигурност, 16,6% определят като проблем недостъпната градска среда за хора с увреждания и майки с детски колички, високите такси и обхвата на синята и зелената зона са проблем за 15,6%.

Друг очертаващ се нерешен проблем е този със сигурността - престъпност, битова престъпност, цигани, имигранти. 12,3% определят за проблем високата престъпност в циганските квартали, 11,2% - нелегалните имигранти.

Липсата на места за отдих е проблем за 10% от столичани, бездомните кучета - за 8,8%, велоалеите „от никъде за никъде" - за 5,9%, лошо поддържани сгради - за 4,9%, мръсотията - за 4,6%, решението за паметника на НДК - за 3,5%, провалът на София да стане европейска столица на културата - за 2,7%, и строежът на Северната скоростна тангента - за 2,2%.

От отговорите на анкетираните е видно, че столичани в голяма степен определят развитието в транспорта като постижение за местната власт. Като постижения са посочени и изграждането на зала „Армеец" (20,6%), ремонтът на Женския пазар (10,9%), грижата за чистотата (9,3%), безплатният интернет в центъра (6,1), велоалеите (5,4%), разделното събиране на отпадъци (5%), откриването на паметник на цар Самуил (4,3%) и обновените детски площадки (2,9%).

Средната оценка за работата на столичния кмет Йорданка Фандъкова е добър 4,2. Тази оценка я прави „отличникът" на петте изследвани общини.

Оценката за работата на Общинския съвет е по-ниска от тази на кмета.

Малко над половината (50,9%) заявяват, че не смятат, че трябва да бъде избран нов градоначалник на София, 33,2% са на мнение, че трябва да бъде избран нов кмет, а 15,9% не могат да преценят.

Основните проблеми в община Велико Търново, които спонтанно посочват анкетираните, са лошата инфраструктура, лошото състояние на кварталите, липсата на инвестиции и безработицата. Сигурността също е проблем в общината - 23,4 % са отбелязали липсата на общинска полиция като проблем, а също и битовата престъпност и кражбата на земеделска продукция (20,9%).

Изпъкват и липсата на паркинги (23,9%) и недоволството от работата на администрацията (23,5%). Спад в туризма в старата столица пък е проблем за 16,3%.

Като позитив в работата на общината великотърновци посочват ремонтите на детските площадки (39,1%), на градския стадион (31,5%), на онкологичния център (27,9%), водния цикъл (24,9%). Може да се направи извод, че ремонтите и обновяването на средата са сред най-добрите постижения на общината.

Средната оценка за работата на кмета на Велико Търново Даниел Панов е 3,02.

66% поставят слаб (2) за работата на Панов, но едва 51,2 % смятат, че трябва да бъде избран нов общински кмет.

Лисата на работни места и корупцията се отличават като едни от основните проблеми, с които не се е справила общината в Пловдив. Тези проблеми са посочени съответно от 33,5% и от 24,5%.

Анкетираните също така определят като голям проблем инфраструктурата в периферията (20,8%) - докато в централната част на града това е посочено като позитив, то в крайните квартали не е работено. Там също има и проблеми с чистотата, посочват 15%, и с мръсния въздух - 11,8%. 15,8% пък определят за проблем високите местни данъци.

Никакво развитие за кварталите е проблем, посочен от 10,8% от анкетираните, проблем с циганите - от 9,1%, затварянето на Белодробната болница - 8,3 %, задръстванията - 7,7%. 7,2% от респондентите усещат липсата на сигурност, а 6,2% смятат за проблем присъединяване на села към община Пловдив.

Като цяло развитието на централната част е големият позитив от работата на община Пловдив - 18,6% посочват това за постижение. Явно усилията са били насочени конкретно към центъра и жителите на града отчитат това. В същото време се откроява мнението, че другите райони в общината са „изоставени" и там не се прави почти нищо.

Като постижение пловдивчани определят инфраструктурата - 16,4%, оправянето на градската градина - 13%, избора на Пловдив за културна столица на Европа - 10,2%, зоните за спорт и фитнес - 9,6%, главната улица, която е пешеходна зона - 9,3%, и подобряване на чистотата - 3,8%.

Оценката за работата на кмета Иван Тотев е малко над среден 3. Прави впечатление, че респондентите дават по-висока оценка за работата на общинския съвет, отколкото на кмета. Средният резултат по шестобалната система за кмета е 3,28, а за съвета - 3,4.

Очакванията за нов кмет в Пловдив са изключително високи - 71% отговарят утвърдително. 12,2% смятат, че не трябва да има нов градоначалник, а 16,8 % не могат да преценят.

В община Русе 47,1% от анкетираните открояват безработицата, липсата на перспектива и ниските доходи на хората като основен проблем. Обезлюдяването на общината пък е проблем според 28,1% от респондентите.

23% посочват, че Русе не се развива заради злоупотреби, а 20% смятат, че се инвестират пари само за централната част на града, а се изоставят кварталите. Следват лошото състояние на улиците с близо 11%, замърсяването на въздуха - 9%, бездомните кучета - 7%, и 6,9 % отбелязват, че има проблем с неокосената трева.

В сравнение с другите изледвани райони жителите на община Русе много трудно посочват в свободен въпрос какво е постигнато. Откроява се с 46,5 % мнението на респондентите, че в общината не се прави нищо. Затова и отбелязаните постижения са само пет, тъй като единици от анкетираните са посочили други постижения (които не събират повече от 1%). Строежът на спортната зала е определен за постижение от 17,4%, ремонът на центъра - от 9,4%, ремотнът на бул. „Тутракан" - от 8,9%, обновление на пазарите - от 2,4 %, и новите детски градини - от 1,3%.

Кметът Пламен Стоилов получава средна оценка за работата си 3,41. Точно половината от анкетираните обаче му поставят слаб 2. С отличен 6 го отличават 15,7%, а 15,3% му дават много добър 5. Четворка му поставят 13,1% от анкетираните, а 5,9% - среден 3.

Тези данни показват, че нагласата сред русенци да изберат нов градоначалник е голяма. Процентът отговорили утвърдително на поставения въпрос - 61,1, надвишава този на оценилите работата на кмета със слаб 2 (50%) и среден 3 (5,9%).

За старозагорци проблемът със замърсяването на въздуха продължава да е на дневен ред. 41,3% от анкетираните го посочват като основен проблем. 27,2% са недоволни от трафика и липсата на удачна инфраструктура, а 23,8% смятат за проблем лошото състояние на пътищата извън града. 21,3% определят режима на водата в квартали на Стара Загора като проблем, а 19,4% - липсата на места в детските заведения. Незаконното строителство е проблем, посочен от 12,9% от анкетираните, липсата на канализация в селата - 7,2%, а етническата престъпност в селата -  3,5%.

Старозагорци оценяват работата на кмета си Живко Тодоров с добър 4,12. Той се подрежда на второ място по оценка сред кметовете на изследваните пет общини.

Добрата оценка на кмета на Стара Загора се потвърждава и от нагласите на анкетираните дали градът трябва да има нов кмет. 29,3% смятат, че трябва да бъде избран нов кмет на общината, а цели 53% отговарят отрицателно.