От инициативата "Правосъдие за всеки" настояват президентът Румен Радев да откаже да подпише указ за назначаването на новия председател на Върховния административен съд (ВАС). 

Писмо със същото искане до президента са изпратили и ПП "Български земеделски народен съюз", Сдружение "Граждански съвет", ПП "Движение Да България", ПП "Демократи за силна България", ПП "ДЕОС" и ПП "Зелените".

Георги Чолаков е новият шеф на ВАС

Георги Чолаков е новият шеф на ВАС

С 20 гласа от Висшия съдебен съвет

"Решението, което Ви предстои да вземете е политическо. То ще бъде сред най-важните изрази на това как разбирате Вие ролята си на върховен пазител на конституционния ред в страната, до каква степен на практика сте готов да бъдете пазител на върховенството на правото и да отговорите на обществените очаквания за реална съдебна реформа и борба с корупцията", коментират партиите.

"Всеки, който е имал допир до практиката на държавно управление у нас знае лекотата, с която се искат и получават различен род услуги, с участието поредица минали и настоящи влиятелни фигури в ръководството на ВАС. Не е трудно да се научат имена на кантори, които се хвалят, че никога не губят дела във ВАС", допълват те.

"Конкретно, аргументите, с които Ви призоваваме да не издавате указ за назначаването на г-н Чолаков за председател на ВАС, са следните: Г-н Чолаков не даде доказателства, че е застъпник на реформата на ВАС и в правосъдието изобщо. Не беше установено несъмнено наличие на високи нравствени качества. Изборът не е мотивиран и беше предизвестен. Този ВСС няма авторитета да избира председател на ВАС", категорични са горепосочените партии.

Кандидатът за шеф на ВАС с опровержение на обвиненията в лихварство

Кандидатът за шеф на ВАС с опровержение на обвиненията в лихварство

Георги Чолаков разпрати отворено писмо с факти

Гласуването във Висшия съдебен съвет на новия председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков е хроника на един предизвестен избор, мотивират се наблюдателите на съдебната реформа от "Правосъдие за всеки".

Те призовават държавния глава да откаже назначаването на Чолаков, ако не е лично убеден, че е проведен честен, независим, състезателен и професионален избор за толкова важен пост в съдебната система. "Призоваваме ви да върнете двете кандидатури за ново обсъждане и гласуване от новия състав на ВСС", пишат от инициативата.

Вие, като обединител на нацията, дори сте длъжен да откажете, ако имате и най-малките съмнения в почтеността и убедителността на този избор, от гледна точка на обществото, пишат в отворено писмо от "Правосъдие за всеки".

В понеделник ръководният орган на съдебната власт завърши една непрозрачна, немотивирана и изпълнена с огромно съмнение за външен натиск процедура по избора на председател на Върховния административен съд - най-важният съд в страната от гледна точка на гарантиране на гражданските права от властта.

"Фактите са, че лично настоящият председател на ВАС г-н Георги Колев издигна кандидатурата на съдия Георги Чолаков. След това - пак по лично негово настояване, ВСС промени сроковете за номинациите и избора, така че да съвпаднат с мандата на сегашния му състав. Накрая - пак по негово настояване и в нарушение на духа и смисъла на Закона, Общото събрание на съдиите от ВАС проведе гласуване, за да подкрепи един от кандидатите. Тези факти говорят достатъчно красноречиво, че това бе една дирижирана и опорочена процедура, напълно неприемлива за обществото", пишат от юридическата инициатива.

Този състав на ВСС няма да работи с новия председател на Върховния административен съд, поради което нямаше никаква логика, правен смисъл и морално право точно той да избира ръководителя на ВАС.

Изслушват кандидатите за председател на ВАС
Обновена

Изслушват кандидатите за председател на ВАС

Чолаков и Янкулова в надпревара

Сроковете за избора на новия състав на ВСС напълно позволяваха, а това бе и първоначалната идея, изборът да бъде осъществен от новия състав на Съвета, който ще встъпи съвсем скоро в длъжност, припомнят от инициативата.

С така проведената процедура по избора останаха тежки съмнения за политическа намеса, нерегламентирано влияние и прокурорска целесъобразност в избора на председател на съда, призван да охранява правата и законните интереси на гражданите от евентуален властови произвол. По време на дискусията по кандидатурите бе пренебрегнато обсъждането на реалната оценка на професионалните и нравствени качества на двамата издигнати кандидати, както и на техния стаж като съдии в съответния съд и система.

Имаме кандидат, чийто магистратски стаж е преминал изцяло в системата на административното правораздаване и е съдия във ВАС от неговото създаване - г-жа Соня Янкулова - срещу друг кандидат, който е сменил няколко съдилища от различни сфери, но след прекъсвания за осъществяване на адвокатска и нотариална дейност. Точно този задълбочен дебат, който е задължителен по закон при оценка на качествата на кандидатите, членовете на ВСС не проведоха преди да гласуват, изтъкват от "Правосъдие за всеки".

Ето защо ние, свободните граждани и юристи от Инициатива "Правосъдие за всеки", Ви призоваваме да упражните конституционното си правомощие като откажете да подпишете указа за избора на г-н Георги Чолаков за председател на Върховния административен съд.