Предложението на правителството, което има за цел да направи Испания въглеродно неутрална до 2050 година, засега остава само намерение. Тъй като на страната ѝ предстоят общи избори на 28-и април, не се знае дали законопроектът ще бъде одобрен дотогава.

Министър председателят Педро Санчес заяви, че планът на стойност $53 млрд. ще бъде финансиран и от европейски средства, но не даде повече подробности, пише Reuters. Според него това не е нещо невъзможно, а необходимо на страната.

Проектът включва и решение на ситуацията, след като много работни места ще бъдат закрити при затваряне на обекти в замърсяващите индустрии.

Освен законопроект, има и национален план за борба с изменението на климата, който трябва да бъде одобрен на заседание на кабинета на 22 февруари, а след това изпратен до Европейския съюз за съгласуването му.

Въпреки че дори сега има вероятност планът да бъде изпратен в Брюксел, заради изборите през април той едва ли ще бъде приет от настоящия парламент в предизборната ситуация.

Испания иска да произвежда 74% от електроенергията си от възобновяеми източници до 2030 г. и да използва изцяло чиста енергия до 2050 година.

Проектът ще генерира инвестиции от 200 милиарда евро и трябва да намали вносната енергия от 74% на 59 процента в рамките на десетилетие. Това ще помогне на държавата да спести 75,4 милиарда евро от разходите за изкопаеми горива през следващите 10 години.