Библиотеката на Европейския парламент в Брюксел вече може да се похвали с документи, които разказват историята на македонските българи.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев помогна за увеличаването на архива на парламентарната европейска библиотека, като дари колекция от сборници с думи за Македония. Откритите сборници съдържат документи от Обществото на народите, които документират ситуацията на македонските българи в началото на 20-и век.

"В тези документи се виждат страданията на македонските българи", заяви дарителят Андрей Ковачев.

Сред рафтовете от книги в европейската библиотека той получи лично благодарност от председателя на библиотеката на Европейския парламент Алфредо де Фео, който призна, че е щастлив от тази колекция за българската история и език.

Евродепутатът от семейството на Европейската народна партия Ковачев е убеден, че за да разбереш какво представлява един проблем, първо трябва да знаеш историята му. А история, по думите му, се научава, когато се четат оригиналните документи, а не интерпретации.

"В Македония българско малцинство няма. Има осъзнати българи и неосъзнати българи", отсече от своя страна председателят на Българския културен клуб в Скопие Лазар Младенов.

Той самият съзира в дарените текстове историята на една Македония на истината, а не Македония на лъжата. Младенов се върна назад в годините, като отбеляза, че в началото на прехода в Македония се е появил силен интерес за откриване на истината за Македония.

"Истината е, че няма българско малцинство. Няма друга истина", категорично заяви Лазар Младенов.

Дарението на сборници с текстове за македонските българи обедини евродепутатите ни от различни политически партии. Народният избраник от БСП в ЕП Евгени Кирилов дойде в библиотеката да благодари на Андрей Ковачев и да се зарече, че всички са обединени около истината.

"Ние гледаме на нашите македонски братя като към братя", подчерта Кирилов.

Той описа като цел пред родните евродепутати да напомнят на всички, които се изказват на основата на омразата и изопачават историческите факти за Македония, че тяхното време е свършило.