Първанов-Илиеску Надежда, че по време на италианското председателство на Европейския съюз ще бъдат ускорени преговорите за членство на България в съюза, изрази в Залцбург на срещата с италианския президент Карло Чампи българският държавен глава Георги Първанов.

Президентът Първанов е получил уверението, че България ще бъде подкрепена за годината 2004 като година за приключване на преговорния процес и за 2007 като година за пълноправното ни членство в Европейския съюз.

Италианският президент обеща още, че ще се търси решение на въпроса за финансовата ни рамка и даде знак, че бързо и безпроблемно италианският парламент ще ратифицира протокола за присъединяването на страната ни към НАТО.

България трябва да се освободи от образа си на асоциирана страна и да се готви за държава – пълноправен член на Евросъюза – така е звучала препоръката към нас от президента на Италия Карло Чмапи.

Общият път на България и Румъния към Брюксел е бил акцент и в срещата на Георги Първанов с румънския му колега Йон Илиеску.