Италианският външен министър Луйджи ди Майо заяви подкрепата на своята страна за присъединяването на България към Шенгенската зона за свободно движение пред премиера на България Бойко Борисов. Двамата се срещнаха в Министерския съвет, съобщиха от МС.

Борисов и Луиджи Ди Майо обсъдиха двустранните отношения, чиято динамика може да бъде измерена с преките чуждестранни инвестиции от Италия в България. Преките чужди инвестиции в края на 2019 г. са положителни в размер на 2 687.9 млн. евро и по този показател страната се нарежда на четвърто място по чуждестранни инвестиции у нас след Холандия, Австрия и Германия. В последните години се отчита също ръст на броя италианските граждани, посетили България. 

Радев очаква Италия да сподели опит за борба с корупцията по високите етажи на властта

Радев очаква Италия да сподели опит за борба с корупцията по високите етажи на властта

Италия ни показала как се консолидират усилия за преодоляване на вируса

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо поздрави премиера на България Бойко Борисов за справянето на страната ни с ограничаването на разпространението на коронавируса. "Искам да ви поздравя за това как се справихте с кризата, следихме през цялото време - много добре. В началото ние имахме тежки загуби, много сериозни последици, но сега ситуацията е овладяна и също започваме да се справяме", заяви дипломат номер 1 на Италия.

Ди Майо благодари на българските и на италианските медици, които съвместно работят и лекуват коронавируса с кръвна плазма и антитела. "Заедно сега разработваме и тестваме лекарство, което във всички случаи помага и България има възможност да го произвежда в огромни количества", каза Борисов.

И българският премиер и италианският министър са наясно, че кризата, породена от COVID-19, не е приключила. В европейския дневен ред сега е преодоляването на социалните и икономически последици от пандемията, категорични са те

Борисов изтъкна бързата адаптация на българската текстилна индустрия, която започне да произвежда специализирано предпазно облекло, маски, очила, шлемове.

Изключително балансиран и добра основа за преговорите е предложеният от ЕК План за възстановяване на Европа. Той включва два компонента - Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 и новият инструмент "Следващо поколение ЕС", създаден от ЕК за възстановяване след коронавируса.

"В същото време Кохезионната и Общата селскостопанска политика, които са от ключово значение за България, продължават да бъдат адекватно адресирани в рамките на новия бюджет на ЕС", заяви Борисов.

България също се надява да приключват преговорите по многогодишната финансова рамка (МФР) и пакета за възстановяване още през този месец. "Това е от съществено значение за незабавното изпълнение на набелязаните мерки в отговор на кризата с коронавируса и за навременния старт на новите програми през следващия финансов период", допълни българският премиер.