Новият проектокабинет на "Има такъв народ" ще бъде представен, "когато му дойде времето". Ние ще предложим вариант за кабинет съвсем скоро. В това увери Тошко Йорданов от ИТН на пресконференция в БТА.

На многократни въпроси в рамките на пресконференцията къде и кога ще стане това Тошко Йорданов стигна до иронията, че това ще стане "шест часа на въртележката". По думите му каналът на комуникация не е от толкова голямо значение, важното е да се комуникира с българските граждани, а гласуването на правителството ще стане в парламента.

На повторен въпрос дали ще поканят на разговори останалите т.нар. протестни партии от 46-то Народно събрание, Филип Станев заяви, че няма да водят разговори за постове и министерски кресла, няма да влизат в скрити или нескрити политически договорки. Това е безумно от наша гледна точка, заяви Станев и припомни как в предишното Народно събрание са заваляли по тях предложения за подкрепа без да имат изобщо връчен мандат.

Демократична България ще подкрепи само партии, които нямат общо с ДПС и модела Борисов

Демократична България ще подкрепи само партии, които нямат общо с ДПС и модела Борисов

Отстраняване на сегашния състав на ВСС и на Гешев е приоритет за ДБ

Ние поемаме отговорността за съставяне на кабинет и ще представим нов състав. Ако бъде подкрепен в пленарна зала, ще бъде съставен, но ако не бъде подкрепен по-логично е да има предсрочни избори, изтъкна Тошко Йорданов.

"Ако нямаме подкрепата на тези двете партии, рискуваме да получим подкрепата на ГЕРБ и ДПС, тогава просто няма да го внесем (правителстото)."

Крайно време е да се сложи край на месианството и птичката, която носи пролетта. Крайно време е да не се фиксираме върху някои лидер и не е задължително лидерът на партията да оглави МС или да бъде шеф на парламента, каза Станев.

Къде е Слави Трифонов? Тошко Йорданов: Господин Трифонов е на работа в момента в 7/8 ТВ.

Според закона и Конституцията не е задължително лидерът на спечелилата изборите партия да стане министър-председател, обясни Йорданов. Слави Трифонов си носи отговорността, Министерски съвет са изпълнителни и тяхното назначаване, уволняване и подменяне става през парламента, отсече Йорданов.

Следващият кандидат премиер на ИТН ще бъде професионалист, експерт с достатъчно качества и добър управленец. На брифинга и Тошко Йорданов и Филип Станев отказаха да посочат имена. В следващия проектокабинет на ИТН няма да има хора от НДСВ. Ще имат и министър на екологията - не са предложили в първия състав, защото са се колебаели между две фигури.

Вторият проектокабинет ще бъде предложен с мерки - план, точка по точка, които ще бъдат отмятани при свършване на работата, обеща Тошко Йорданов. Според това и ще се носи отговорността. 

"Ние не смятаме, че е добре за страната да има трети избори. Ако някой иска да праща ГЕРБ на трети избори...?"

"Не сме някакви политически сектанти, да не приемаме чуждо мнение", увериха Йорданов и Станев. "Ние ще обявяваме какво ще правим. Представете си план с точки за изпълнение, които ще отмятаме." Филип Станев обясни и че това не е програмно правителство в този смисъл, в който се влага до този момент. Всяко едно правителство трябва да има програма, по която да работи, а в Министерски съвет трябва да присъства на първо място експертизата.

"Не може счетоводител да е министър на енергетиката, финансист да е в Министерство на здравеопазването, а министър-председател да е сикаджия и пожарникар", коментира Тошко Йорданов.

Николай Василев: Аз съм единственият човек, уволнил Пеевски

Николай Василев: Аз съм единственият човек, уволнил Пеевски

Това щеше да бъде кабинет с ДНК на бъдещето

Подкрепата за кабинет на Има такъв народ

ИТН ще очакват подкрепа и се интересуват от подкрепата на две партии за правителството си - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Иначе Тошко Йорданов е наясно, че математически предложеното от тях правителство няма нужното мнозинство и е ясно, че депутатите от други партии ще трябва да подкрепят евентуално правителството.

Не желаем подкрепата на ГЕРБ и ДПС, заяви два пъти Йорданов и обясни, че ако нямат подкрепата на двете протестни партии няма да правят кабинет. Дали ще я имат - не стана ясно, а как ще се разбере това, по думите на Тошко Йорданов, - в парламентарната зала.

Тошко Йорданов се надява на втория път разумът да надделее.

"Ако ние не получим подкрепа от този кабинет от двете протестни партии, ги оставяме те да се договорят с Нинова, Карадайъ и Борисов, подчерта Йорданов. Съответно ИТН няма да подкрепят кабинети на ГЕРБ, БСП и ДПС. 

На въпрос каква би била тяхната позиция, ако третият мандат отиде в ръцете на ДБ и БСП, Филип Станев призова да не се хвърлят в пространството хипотези и да започваме да гадаем.

За ситуацията преди 3 месеца и сега

В има такъв народ са учудени от острите критики, с които е посрещнат проекта им за правителство не само спрямо персоналния състав и начина на представяне, но и спрямо самото излизане с предложение.

Ние сме същите, ние предлагаме същото. Сега се появяват условия от всякакви страни, какво става, недоумява Филип Станев, който припомни как преди три месеца, когато се били втора политическа сила в 45-то Народно събрание, всички им казвали, че трябва да направят правителство и предлагали безусловна подкрепа, а сега, когато се спечелили изборите и са първа политическа сила, и предлагат правителство се появяват някакви условия.

"Драмата дойде от това, че "Има такъв народ" спечели изборите. В момента има емоционален стрес, а единствената разлика е, че ГЕРБ загуби изборите", подчерта Тошко Йорданов.  "Единствената разлика е, че онзи от Банкя не може да излезе пред вас и да тропне по масата с "аз бих всички", добави Филип Станев. 

Преговорите

Една политическа партия, когато е спечелила изборите може да избере или да състави кабинет с правителство на малцинството, или коалиционно правителство, или да не го направи. Ние решихме да поемем тази отговорност сами, отсече няколко пъти Йорданов и увери, че всичко ще бъде публично, в рамките на Народното събрание.

Тошко Йорданов засегна е темата с разговорите, които са провели с тримата служебни министри (Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков), като техният проблем, по думите му, бил, че се държат "доста детински": "Никакъв проблем няма с Денков и Петков, те обаче държат детински - ако някой откаже и другите не отиват." Те са положителни герои и можехме да работим отлично с тях, подчерта Николай Василев.

Иначе Йорданов уточни, че на Асен Василев е предложен пост на вицепремиер по европейските въпроси, като би могъл да контролира всичките течове и темата за кражбите.

Стана ясно, че ИТН са имали неформална среща с коалиция "Изправи се! Мутри вън" за общи политики в парламента, но не и за съставяне на правителство.

Тошко Йорданов: Ние не сме се наричали партия на промяната. Ние сме по-скоро несистемна партия.

Тошко Йорданов заяви, че е искрено учуден, че ИТН са по-големият враг на "Демократична България", отколкото такъв са ГЕРБ. На въпрос за коментарите на лидера на "Да, България" Христо Иванов Тошко Йорданов заяви, че не разбира защо нападат толкова яростно "Има такъв народ", а за коментара на Иванов за джипката и телевизията той заяви: "Джипката падна в дерето, няма е вече, на нейно място идва демокрацията."

Ние не сме коалиция, не сме и във влошени отношения, обясни Йорданов и посочи, че е убеден, че с ДБ гледат в една посока.

На него не му допада фиксацията на ДБ върху съдебната система, както и непремерените изказвания, от където идват проблемите. "Те са шумни в интернет и се наслагва едно жужене в тази посока."

По темата за съдебна реформа

Тошко Йорданов даде разяснение и за позицията на партията по съдебната реформа. Той припомни думите на лидера си, че на Иван Гешев този стол му е прекалено голям, а в учредителната декларация на партията се посочва, че главният прокурор трябва да се избира пряко от народа. Гешев не се ползва с доверието на никой с изключение на ДПС и на ГЕРБ.

Ако обаче някой казва, че влизайки в парламента ще смени Гешев, значи лъже, тъй като процедурата минава през смяна на ВСС. Това, което може да бъде направено е да бъде премахната желязната хватка на Гешев върху прокуратурата и да се извади прокуратурата от съдената власт", обясни Тошко Йорданов и призова: "Нека не размахваме такива обещания... Ние не обичаме да лъжем."

За Зелената сделка

Зелената сделка е един огромен и изключително сложен проблем, който е завещан от предишните управляващи. Всичко беше изтървано от ГЕРБ, посочи Тошко Йорданов, но увери, че ИТН гледа сериозно на проблема с мариците и район Стара Загора: "Имаме идеи за преструктуриране, никой не може да си позволи да изхвърли толкова много хора на улицата."

"Но едно е да се разкарваш с джипката и да возиш Балтов и Коцето като куфари да им показваш асфалт, друго е там в Европа да козируваш."