131 гласа получи номинацията на Рая Назарян, ГЕРБ, за председател на 50-то Народно събрание. Точно 131 гласа събират парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ". Други депутати от други формации не гласуваха "за" номинацията на ГЕРБ.

При повторното гласуване днес, втори ден от първото парламентарно заседание, и след две почивки от по 30 минути, депутатите събраха необходимите гласове, за да си изберат парламентарен шеф.

Изглеждаме като разпасана команда, която нищо не може да свърши, обяви Тошко Йорданов по време на дебатите. Отново той каза, както и вчера лидерът на партията Слави Трифонов посочи, че ИТН няма да подкрепи първи и втори мандат.

Искаме трети мандат, за да представим експертен кабинет, категоричен бе той. Този кабинет ще реши проблемите с конкретни срокове. За да се случи кабинет, трябва да има избран председател на Народното събрание, затова и ИТН ще подкрепи всички номинации, обясни Тошко Йорданов.

Снимка 670487

Източник: БГНЕС

Любен Дилов от ГЕРБ посочи, че казаното от Тошко Йорданов е логично, но явно трудно разбираемо. С това дебатите приключиха и се премина към гласуване, от което може да се види обаче, че "Има такъв народ" не гласуваха така, както заяви Тошко Йорданов.

50-то НС: Вторият ден се препъна още в първите минути

50-то НС: Вторият ден се препъна още в първите минути

Депутатите започнаха с 30-минутна почивка

Виктория Василева получи 13 "за", 105 "против" и 105 "въздържал се" и въпреки обещаното от Йорданов само един глас от ИТН я подкрепи.

Петър Петров спечели 54 "за", 111 - "против", 71 "въздържал се".

Рая Назарян получи "за" 131, 66 - "против" и 39 - "въздържал се". Така тя бе избрана за председател на 50-то Народно събрание.

По традиция бе гласувана и кандидатурата на ИТН. Силви Кирилов получи подкрепа от 17, 108 бяха против, 108 въздържал се.

Асен Василев излезе на трибуната и се обърна към ИТН: "Честито ви изчегъртване на ГЕРБ и ДПС. И този мандат ще изстреляте в космоса като първия."

Пеевски недоумява как се руши България пред очите му

Пеевски недоумява как се руши България пред очите му

Ако не се направи кабинет, подаряваме България на Путин

Благодаря за оказаната висока чест, заяви Рая Назарян, заемайки мястото си на президиума. Според нея с днешното гласуване се дава възможност за нормалното функциониране на държавата. Тя е надява на нормализиране на политическите процеси. Всички ние носим отговорност, изтъкна председателят на парламента. На мен може да разчитате на диалогичност, равнопоставеност, подчерта Рая Назарян и увери, че ще спазва Конституцията, законите и правилника за дейността на Народното събрание.

Заместник-председатели в 50-то Народно събрание бяха гласувани без дебати, анблок - със 233 гласа "за", без против и трима души "въздържали се".

Това са Росица Кирова от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС, Атанас Атанасов ПП-ДБ, Цончо Ганев от "Възраждане", Драгомир Стойнев от БСП и Виктория Василева от "Величие".