Иван Хиновски, председател на Българският енергиен и минен форум (БЕМФ) представи ситуацията в енергийната сфера в писмо до президента Румен Радев, до партиите и до бъдещото ръководство в енергетиката.

Декларацията му е за потенциалните промени в нивото на енергийната сигурност на страната след 2023 година. Като енергиен експерт той предупреждава за неотложните действия, които трябва да вземе страната ни.

Повод за декларацията е и влошените дипломатически отношения с Русия.

Излетяха и двата самолета със 70-те руски дипломати, служители и техните семейства
Обновена

Излетяха и двата самолета със 70-те руски дипломати, служители и техните семейства

Общо около 170 души

Според него прекъсване на търговските отношения в областта на ядрената енергетиката на България ще има изключително тежки последствия за енергийната и националната сигурност на страната.

"Напомням, че 100% от доставките на ядрено гориво, резервни части и инженерни услеги за АЕЦ"Козлодуй" се осигуряват от руски компании, което въпреки предприетите действия не може да бъде променено в близките 3-4 години. И ако "разярената Русия" постъпи като в случая с газовите доставки и прекрати търговските отношения в областта на ядрената енергетика, България ще изпадне в изключително тежка криза поради принудителното спирането на АЕЦ"Козлодуй" след 2024 година, когато запасите на свежо ядрено гориво ще бъдат изчерпени", пише Хиновски.

Проучване на WWF: Европейците не смятат газа и АЕЦ за устойчиво решение

Проучване на WWF: Европейците не смятат газа и АЕЦ за устойчиво решение

Едва 29% подкрепят плана на ЕК за включване на изкопаемия газ и ядреното гориво в Таксономията на ЕС

Той предлага, за да се избегне евентуална енергийна криза по дипломатически път да бъде направено всичко възможно за запазване на състоянието на търговските отношения в областта на ядрената енергетика. Хиновски очаква, че и в тази област ще ни бъде наложено условието за заплащане в рубли.

Задълбочените анализи на специалистите показват че без АЕЦ"Козлодуй" мощностния и енергиен баланс на страната ще останат неосигурени, пише той. Според Хиновски това означава недостиг на електроенергия и вероятни ограничения на електроподаването през зимните месеци, спиране на износа с всички последствия за икономиката на страната, повишаване на цената на електроеннергията за бита и други.

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" отново работи

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" отново работи

След като по-рано днес беше изключен заради авария

Ако се стигне до подобно екстрено развитие на отношенията и прекъсване на услугите, с цел компенсиране на последствията, Хиновски предлага програма за компенсиране на последствията със следните 4 мерки:

Да се разработи програма за привеждане в готовност за рестартиране на всички спрени въглищни мощности в България и осигуравене на работата им на местни въглища, независимо от икономическите и екологични характеристики, като ТЕЦ"Бобов дол", ТЕЦ"Русе", ТЕЦ"Марица 3", ТЕЦ"Сливен", немодернизираните блокове на ТЕЦ"Варна" (ако не са демонтирани).

АЕЦ"Козлодуй" да има готовност и разработи нова програма за презареждане на блоковете след 2023 година и работа на минимален товар - само един блок.

Да се обяви незабавно международен конкурс за предоставяне на концесия за добив на доказаните от досегашни проучвания запаси на природен газ в "Етрополската свита", като специално се покани и досега работилата компания "DirectPetrolium" от САЩ.

Нямало изрично предвидено затваряне на въглищните централи

Нямало изрично предвидено затваряне на въглищните централи

Има заложени 40% намаляване на въглеродните емисии

Да се разработи съвместно с румънската страна на програма за усвояване на хидроенергийния потенциала на река "Дунав", която в рамките на 5-6 години може да допринесе за диверсификация на енергийния баланс на страната при множество други положителни ефекти за икономиката на страната.

Според него подобна програма е е единственият изход от задъдената улица на потенциалната криза от едно евентуално спиране на доставките на ядрено гориво и резервни части за АЕЦ"Козлодуй", която би възникнала след 2023 година, пише Хиновски без да отчита възможностите за развитие на новите възобновяеми източници. Той не споменава и нищо за Зелената сделка.

Иван Хиновски бе депутат от ИТН в предишно народно събрание, а наскоро напусна партията, към която бе енергиен експерт. 

Зеленият преход тече, в такт можем да влезем със Зелената сделка

Зеленият преход тече, в такт можем да влезем със Зелената сделка

България успя да възползва от възможностите, които предлага ЕС