Стана невъзможно да се избере правителството, което беше представено пред обществеността. Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България 1997-2001 г.

По негови думи този шанс е бил пропилян, тъй като се е случил рискът да бъдат допуснати политически грешки - "да стане известно, че политиците се поддават на излишни емоции, че се изхвърлят в думите си, че говорят нелепости, клюкарстват за съпруга на Мария Габриел".

Той потвърди, че политиците правят това в частни разговори. Според Костов обаче няма оправдание за водачите, когато проявяват слабост и неспособност да приведат аргументи в полза на това, което искат да се вземе като решение, и вместо факти и доказателства да се позовават на Урсула фон дер Лайен или на Шарл Мишел.

Той е на мнение, че преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ не само са замразени, а са върнати в началната им точка, като остана евентуално договореността за ротационно председателство.

Според Костов най-голямата нелепост в коментарите от записа на Националния съвет на "Продължаваме промяната" е твърдението за изпиране на Бойко Борисов.

"Този груб израз означава гражданска реабилитация на Борисов, защото това е невъзможно да го направи която и да е партия за когото и да било. Ако някой е направил престъпление и има работеща правосъдна власт, този някой е в ръцете на съдебната власт, не е на политическия терен", подчерта той.

Даниел Митов: Разумно е Мария Габриел да получи втория мандат

Даниел Митов: Разумно е Мария Габриел да получи втория мандат

А ПП/ДБ да обещаят, че няма да уволняват директори на училища

"Удивлявам се как за такива неща може така леко да се говори, при положение че самият ти искаш да правиш съдебна реформа. Съдебната реформа точно това означава - че политиците не могат да решават кой е невинен и кой е за затвора", посочи още Костов.

Той бе категоричен, че депутатите сами трябва да се отказват от имунитета си, когато той им бъде поискан от прокуратурата.

Според него политиците трябва да минимизират щетите от това, че рискът се е случил и е провален опитът да се избере правителство, "което бяха почти сглобили".

Костов подчерта, че трябва да има правителство в страната заради бюджет с 3% дефицит, ПВУ, съдебна и конституционна реформа, Шенген, еврозона и за да може икономиката да направи голям технологичен скок.

Той припомни, че след катастрофата на страната през 1996-97 г. политиците са потърсили национално съгласие и са постигнали консенсус по ключови за страната теми.

"По-късно в политиката големите неща се плащат винаги. Не е уникален случаят някоя политическа партия да плати заради напредъка на страната", отбеляза Костов.

ПП: Трябва да има баланс между дълголетието на една партия и ефективността от него

ПП: Трябва да има баланс между дълголетието на една партия и ефективността от него

Първи коментар на партията след замразяването на преговорите с ГЕРБ

Като груба политическа грешка той определи това, че ключовото решение дали да се прави правителство с ГЕРБ, се взема отделно от всяка от партиите в коалицията ПП-ДБ.

"Ако бяха направили общо заседание на ПГ на "ПП-ДБ" нямаше да се изговорят тези приказки, нямаше да говорят неща, които подразниха цялото общество", изтъкна той и допълни, че двете партии трябва заедно да преценяват и да решават.

По негови думи още когато президентът Румен Радев се е възползвал от позицията си - чрез своето правителство да предложи ръководители на службите и след това да си ги назначи с указ, тези специални служби нямат връзка с българската многопартийна политическа система.

"Тези служби са опасни. А те (ПП - б.р.) са се сетили сега и ще правят революция. Който говори такива неща, той не разбира същината на държавното устройство - ние сме демократична страна", подчерта Костов.

ДБ е малкото ДПС, а ПП - малкият ГЕРБ, сравни Тошко Йорданов

ДБ е малкото ДПС, а ПП - малкият ГЕРБ, сравни Тошко Йорданов

Той е доволен, че "истината победи"

Той заяви, че моделът на правителството с втория мандат е предложен от политологът и бивш евродепутат от ДСБ Светослав Малинов.

"Могат да останат представител на ГЕРБ и на ПП в кабинета, но останалите трябва да бъдат експерти. Светослав Малинов това го говори два месеца, заслугата е негова за идеята. Добре е, че ДБ е възприела идеята, но ПП не я е възприела. Сега я възприема и ГЕРБ", отбеляза той. По негови думи има ходове, стига да има желание да бъде удовлетворен интересът на цялата страна.

Той предложи парламентарната група на "ПП-ДБ" да се събере и да реши кого излъчва и какъв мандат му дава, за да води преговори с ГЕРБ.

"Имат договорена програма, имат приоритети, много от нещата са изпълнени, просто трябва да се изпълни Конституцията - това е едно от малкото неща, които са останали в страната", посочи Костов.