"Не може 20 души с мотики, сопи и брадви да нападнат човек и това да се нарича хулиганство. Това е организирана престъпна група и ромските лидери са в основата на тази свинщина". Такъв коментар направи режисьорът Андрей Слабаков по време на дебатите за интеграцията по време на кръгла маса в Министерския съвет.

Слабаков е съгласен с концепцията за интеграцията на ромите, но недоумява как може да има хора, които от 25 години живеят в незаконни къщи. По думите му за ограничаване на децата от училище, трябва да се лежи в затвора.

Андрей Слабаков призова законите да важат за всички и да се вземат радикални мерки.

Интеграцията на циганите закъсняла с две десетилетия

Интеграцията на циганите закъсняла с две десетилетия

ВМРО и Каракачанов организираха кръгла маса

Според другите участници в дебата, Каракачанов трябва да обърне внимание и да насочи усилията си, да се говори на ромите за националните герои на България и за постигнатото от тях.

Гетата са антипод на българската държава, според експерта по антитероризъм Христо Смоленов. Няма нищо лошо и обидно в думата цигани, изтъкна експертът и допълни, че приобщаването на ромите трябва да стане чрез образование, труд и цивилизационните ценности, които споделяме. Според него може да се гледа на циганите като на свежа сила в икономическото преформатиране на нашата страна. Според него в българското общество гледаме на циганите като на хора от друга раса, а по думите му те са от индо-европейски произход.

Според Смоленов държавата трябва да влезе в гетата, а не гетата да получат възможност да стигнат до държавните институции. Трябва да се пазят българските роми и гета от преднамереното проникване на хора, които ще дойдат с пари от същите, които са създали "Ислямска държава", прогнонира Смоленов.

ВМРО излизат с програма за справяне с циганизацията

ВМРО излизат с програма за справяне с циганизацията

Воеводите застават твърдо зад МВР акцията в Столипиново

Проф. Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика също заяви, че има проблем и одобри концепцията за справяне с проблемите на циганския етнос. Влиянието на държавата и обществото върху ромския етнос е преди всичко през социалната сфера в различните форми и програми, посочи проф. Нейков.

"След като обществото дава, то има право да иска определен тип поведение. Всички програми, насочени към подкрепата на всички етноси, са с източник републиканския бюджет. Обществото има волята и морала да оказва подкрепа, но това означава, че има правото да иска поведение", категоричен е той.

Представителят на циганския етнос Милен Миланов пък се включи в обяснението, че общественият договор между ромите и не-ромите е нарушен, а интеграцията според него не се случва, защото те не са представени никъде нито по хоризонтал, нито по вертикал.

Той има забележка към концепцията на Каракачанов и тя е свързана със самото комуникиране в концепцията. Според Миланов всеки държавен документ би следвало да бъде разработван в съответствие с всички антидискриминационни документи, част от които са международни.

"Трябва да се сегментират проблемите на ромската общност. Това означава, че те трябва да се сегментират и тогава да се мисли комплексът от мерки за съответния сегмент. Ако ние имаме хора, които са образовани и те не са представени в администрацията, значи за нея трябва да има определен пакет мерки, с който трябва да ромите да бъдат привлечени да работи в нея", обясни Миланов.

Събарянето на ромски къщи по време на зимата не е хуманно и това трябва да се промени, бе категоричен Миланов.