Правосъдният министър Христо Иванов е доволен от това, че вносителите в парламента са оттеглили текстовете, които дават право на главния прокурор да спира съмнителни сделки за 48 часа. Това обяви самият министър в Министерския съвет, където участва в представянето на антикорупционната стратегия на страната за петгодишен период до 2020 г.

Припомняме, че от ГЕРБ внесоха предложения за законодателни изменения в НПК и ГПК, сред които и ключовия текст, че „в изключителни случаи главният прокурор или определен негов заместник може да спре финансова операция или сделка с имущество за срок до 48 часа". Изненадващо обаче от парламентарната трибуна ГЕРБ оттеглиха този текст. Коалиционните им партньори от РБ обаче останаха изключително доволни.

Това, че промените са оттеглени, е добра стъпка, смята правосъдният министър. Той призова, ако обсъждането на това предложение продължи, то вносителите да дадат повече конкретни аргументи за нуждата от подобен текст и за очакваните от него резултати, както и как точно предвиждат прокуратурата да упражнява въпросните правомощия. Топката е в полето на вносителите за повече мотивация, отсече Иванов, и за да пресече темата предложи на журналистите: „Предлагам да обядваме".