Голямата цел на обединението между "Демократична България" и ПП е "да сме първа политическа сила и да получим първия мандат". Това заяви в студиото на Нова телевизия депутатът Ивайло Мирчев.

Не измерваме целта си в гласове, а в петте приоритета и с ясното съзнание, че няма да имаме 121 депутата. Или поне това с ясното съзнание, че спечелването на толкова гласове, че да имат мнозинство в парламента, би било много трудна задача. Процесът, който предстои Мирчев се съгласи, че ще е като "мини преход", по определението на Христо Иванов.

Ако получат първия мандат - "след това ГЕРБ трудно ще обясни защо не биха ни подкрепили". Представете си как ще прозвучи в ушите на чуждите инвеститори аргумент, че не харесваш този или онзи, попита реторично Ивайло Мирчев.

Друга задача, която се поставя обединението ДБ - ПП е да се противопостави на реанимацията на стари политически брандове, които имат за цел да отклонят гласове. Такава роля има в момента НДСВ, според Ивайло Мирчев. "В момента, в който бъде вкаран отровен двойник или партия, която може да откъсне половин или един процент, това може да се окаже липсващата нишка в НС. С такава цел възкръсват зомбита", смята той. Едновременно с това увери, че тяхното обединение няма да се напълни с "кухи политически брандове".

ДСБ, ДБ и ПП като факел излизат на битка "или ние, или те" на 2 април

ДСБ, ДБ и ПП като факел излизат на битка "или ние, или те" на 2 април

Вотът тази пролет ще е битка между реставраторските и реформаторските сили

Според него ако коалицията на ДБ и ПП не получи достатъчно подкрепа, а ГЕРБ, БСП и ДПС го постигнат, значи това иска обществото. "Нашата задача да не позволим тази сглобка, защото тя ще бъде отровна за страната. Нямаме илюзии, че ще има стабилно 4-годишно правителство, но трябва да направим този преход."

Иначе Мирчев увери, че няма нищо по-хубаво от това да си в опозиционен политик в парламента.

Ивайло Мирчев пита и колко ще струва и кой ще плати за "онлайн включването" от Вашингтон в Молитвената закуска на главния прокурор Иван Гешев. "Присъствието на тези закуски струва много пари. Кой плаща за присъствието му на тази молитвена закуска? Американското правителство няма нищо общо с тази работа. Той ще се върне от Вашингтон гледал молитвена закуска на видео", посочи Мирчев.

По въпроса с поскъпването на "Гражданска отговорност" той обясни, че групите извън ДБ и ПП не са присъствали в Икономическа полиция, а целта е да се обслужват интересите на конкретна застрахователна група. "Лобито на определена група е изключително силно, 5 партии работят против интереса на България."

На 13 февруари има среща на Еврогрупата, на която ще присъства министърът на финансите на България. Тя трябва да седне и да обясни напредъка ни по IRM 2. Има точка, която не можем да променим, от изискванията на Маастрихтските критерии - инфлацията. Ако само тя е проблем, може да преговаряме с ЕК да влезем в еврозоната, щом всички други критерии са покрити. Един от тях е да променим Кодекса за застраховане.

За притесненията, че ако се приеме законодателството в името на влизането ни в еврозоната, Мирчев заяви, че в момента плащаме презастраховане, така че самата гражданска отговорност по-скоро ще спадне като цена, а не обратното.