Защо България трябва да бъде винаги на опашката? Това попита Настимир Ананиев от ПП в НС служебния премиер Гълъб Донев за отказа да бъдем приети в Шенген.

Министър-председателят поясни, че трябва да се изчака Европейския съвет в средата на декември. А членството ни в Шенген е справедливо. По думите му, избегнали сме най-лошия вариант.

Донев отново изтъкна, че отдавна изпълняваме техническите критерии за Шенген. Две мисии от Европа са потвърдили готовността ни. Не са установени нарушения на прилагането на правото на Шенген, стана ясно от изложението на Гълъб Донев. България продължава да изпълнява всички критерии на Шенген. ЕК потвърди положителното си становище и отправя призив към Европейския съвет да вземе историческо решение, по думите му.

И официално: Оставаме извън Шенген, Хърватия получи вход от 2023 г.

И официално: Оставаме извън Шенген, Хърватия получи вход от 2023 г.

Австрия и Нидерландия блокираха решението за нас

Много активна външнополитическа дейност са осъществили президентът Румен Радев и кабинетът "Донев". До всички лидери на ЕС Радев е изпратил писма, като държавният глава и служебният премиер са провели редица лични срещи. Правосъдният министър, външният министър и вътрешният министър също са се включили в дипломатическите усилия да убедим ЕС, че трябва да станем част от Шенген. Донев изтъкна, че се създава съмнение в равнопоставеното прилагане на правилата на ЕС и изтъкна ползите от разширяването на Шенген.

Той не приема формулировката за провал на проведените усилия в последно време.

Външната политика трябва да е обединяващ фактор, каза Георг Георгиев от ГЕРБ. Казусът Шенген фигурира от 2011, припомни той, когато е констатирано, че отговаряме на критериите. Лидер на политическа сила положил усилия да създадат негативен образ на страната ни и даде за пример казуса "Капитан Андреево". Георг Георгиев не посочи от парламентарната трибуна името на Кирил Петков, както вчера направи това Екатерина Захариева.

Патица по шенгенски

Патица по шенгенски

Е, добре - как така политическата класа, дипломатите и администрацията от предишното поколение (края на 20-и век) успяха за има-няма десетилетие да вкарат България и в НАТО, и в ЕС, а сегашното поколение (тези от началото на 21-и век) с един Шенген не могат да се справят?

Всяко едно вътрешнополитическо говорене се следи много внимателно от нашите външнополитически партньори, изтъкна Гълъб Донев. В разговорите присъствала темата за границата, но те разбрали какъв е проблемът. Интересували се какви мерки сме предприели за контрола на границата от страна на държавата. Да бъдем отговорни в позициите и изказванията си, настоя премиерът.

Асен Василев пък посочи, че има данни,че на летище "София" има пробив и е констатирано, че може да се вкара бомба. Халил Летифов от ДПС изтъкна, че е несъмнен интересът на страната ни да влезе в Шенген.

Според Гълъб Донев националните интереси трябва да се отстояват във всички формати. Оценката на външнополитическите ни партньори, по думите на Гълъб Донев, е, че това служебно правителство е свършило много повече за Шенген от останалите ни управления. Според него възможно е да станем част от зоната за свободно движение през юли 2023. Кабинетът е отпуснал пари за укрепване на граничното съоръжение, за техника и обувки за "Гранична полиция". По думите на Донев натискът към границата ни е най-голям след 2015, когато е бил най-силният наплив към границата.