Касабова За президент и членове на правителството вече ще могат да се избират не само българи, но ни чужденци с двойно гражданство. Това е една от промените в Конституцията, които ще бъдат гласувани в Народното събрание, съобщи след заседание на Политическия съвет на НДСВ Камелия Касабова, председател на временната комисия за промени в Конституцията към парламента.

Промяната се налага във връзка с предстоящото членство на България в Европейския съюз и НАТО, обясни Касабова.

Освен това се обсъжда и въвеждането на институцията омбудсман, разширяването на избирателното право на българските граждани, които вече ще могат да гласуват и за Европейския парламент и други.

Политическият съвет е обсъдил и конституционните гаранции за действието на европейските правни норми. Те ще направят възможно участието на страната в митническия и валутен съюз, ще бъдат гаранция за правото на чужденците да притежават земя в България, ще уредят европейското гражданство и други.

Отново е бил обсъждан въпросът с несменяемостта, имунитета и мандатността на българските магистрати като основа за провеждане на съдебната реформа в страната.

Предвижда се имунитетът на магистратите да бъде обвързан само със служебните им задължения. При установяване на нарушения ще се въведе по-бърза процедура за търсене на дисциплинарна отговорност.

Неспазването на етичните правила също ще бъде основание за търсене на отговорнопст, обясни правосъдният министър Антон Станков.

Премиерът Симеон Сакскобургготски не взе участие в заседанието.