Ако изборите за Народно събрание се провеждаха в първата половина на септември, резултатите биха били следните:

ГЕРБ-СДС са първа политическа сила с 22.5% подкрепа, БСП са втори с 16.1%, "Демократична България" трета с 15,8%, а "Има такъв народ" с 15,5% четвърта политическа сила. ДПС остават пети - 11,9%. 

Това би било и сигурното разпределение в следващото Народно събрание, ако изборите се провеждат в началото на септември, според проучването на "Галъп интернешънъл". 

Около бариерата за влизане в Народното събрание са "Изправи се, България! Ние идваме!" с 4,8%, а под бариерата се отличават две формации - "Възраждане" - с 3,1% и ВМРО - с 2,4%.

Снимка 546852

Данните са от независимото редовно, национално представително изследване на общественото мнение. Вълната на изследване е проведена между 2 и 10 септември, "лице в лице", сред 1007 пълнолетни българи.

Избирателната активност:

47,1% казват, че със сигурност възнамеряват да гласуват на парламентарните избори. Други 23,8% вероятно биха гласували, но още не могат да кажат със сигурност. Това означава, че вероятно ще гласуват повече от 3 милиона българи. Изследването не отчита гласове в чужбина.

Тепърва ще се отчете какво ще е влиянието на провеждането на парламентарни и президентски избори в един и същи ден.

От социологическата агенция изрично уточняват, че изследването няма как да установи недвусмислено подкрепата за тепърва създаващата се формация на Кирил Петков и Асен Василев - тъй като теренът на изследването е преди обявата на намеренията им. Двамата са сред политическите фигури у нас с най-бързо растящ личен рейтинг.

При цялата условност на отчитането на лично доверие, при Борисов, например, то е 15,1% (което е исторически минимум за него), докато при Кирил Петков през този месец е 33,8%, което го нарежда сред първите в класацията на най-харесваните политици, оглавявана от Румен Радев, който е с лично доверие от 65,5% през този месец.

анкета

Какво очаквате от служебно правителство №2?

Виж резултати

Да организира честни избори 19.6%

Да спре повишаването на цените 9.7%

Да продължи разследванията 18.6%

Да стигнем американците 4.7%

Нищо не очаквам, готвя се за Виденова зима 47.5%