Предсрочните парламентарни избори ще са на 2 април. Решението си президентът Румен Радев обяви пред журналисти, съответния указ за това все още не е издаден, няма и официално съобщение.

Днес тази дата бе докладвана и от Централната избирателна комисия като срок, в който да могат да осигурят техническите изисквания за изборите според промените в Изборния кодекс. Предходният уикенд е рискова дата заради доставката на специализираната хартия за машинното гласуване.

ЦИК готови за избори на 2 април

ЦИК готови за избори на 2 април

Проведени са срещи с представители на МС, като утре предстои още една

По-рано днес президентът се срещна с Централната избирателна комисия, на която бяха изложени пред него опасенията за редица трудности, които могат да възникнат при организацията на поредния вот, но вече с промени в Изборния кодекс.

Днес държавният глава взе неизпълнен третия проучвателен мандат от лидера на БСП Корнелия Нинова, след като за трети пореден път социалистите не успях да обединят партии в подкрепа за управление. Румен Радев даде и достатъчно време както за консултации, така и на мандатоносителите - ГЕРБ и ПП, да се опитат да сформират коалиция, която да скрепи кабинет.

Предишните отново предсрочни избори се проведоха на 2 октомври 2022 г. 

Настоящото 48-о Народно събрание ще продължи да работи до 3 февруари, а президентът се надява депутатите да докажат, че борбата с корупцията, Планът за възстановяване и устойчивост и европейската интеграция са реален приоритет, а не само предизборни обещания.

Българският държавен глава посочи и че вече не е достатъчно институциите на РСМ да докажат, че не са част от антибългарската кампания. "Крайно време е да докажат, че се борят активно срещу тази кампания", заяви Румен Радев. Той припомни позицията си правата на македонските българи да бъдат защитени в конституцията на страната и това да бъде задължително условие за начало на преговорите.

"РСМ дори не е започнала преговорите. Тя още не е отворила вратата за стаята, където да се водят тези преговори", посочи президентът и допълни, че ще бъдат активирани всички европейски механизми, така че да се сложи край на антибългарската омраза в РСМ.