Откриха разминаване между данните в протоколите и контролното преброените разписки в три от секциите в чужбина, в които се е гласувало с машина, съобщава БНР.

Това сочи контролното преброяване в избраните на случаен принцип 39 секции. 9 секции не са предали изборни книжа.

Разминаване от глас или два е установено между протоколите с резултатите и тези от контролното броене в една от секциите в Лондон, една в Харлем и една в Чорлу,Турция. В друга секция в Такирдаг, също в Турция, при наличието на две машини СИК е преброила разписките само от едното устройство.

Решението на ЦИК е, че отново ще брои разписките от въпросните секции с разминавания, когато те пристигнат физически. Целта е да се установи на какво се дължи това разминаване.

В 502 секции гласуват сънародниците ни в чужбина

В 502 секции гласуват сънародниците ни в чужбина

На вота на 4 април 2021 г. имаше 465 секции

От Министерството на външните работи пък е постъпило писмо за затруднение изборните книжа от седем секции зад граница - четири в Австралия и три в Южноафриканската република, да пристигнат в страната в двуседмичния срок след изборите на 11 юли.

Това се дължи на действащи ограничения за придвижване между отделни градове в Австралия и заболели или карантинирани заради коронавирус служители на посолството в ЮАР.

ЦИК е дала указания материалите да се придвижат с първата дипломатическа поща до България най-късно до 11 август.