Делян Пеевски бе избран за шеф на ДАНС след двойно гласуване от народните представители. При първото гласуване депутатът на ДПС спечели 114 гласа "за".

Президентът иска преразглеждане на избора на Пеевски
Още...

Решението дойде, след като малко по-рано Пламен Орешарски се появи изненадващо в НС заедно с председателя Михаил Миков и заместничката му Мая Манолова и предложи Делян Пеевски за председател на ДАНС.

След предложението от ГЕРБ напуснаха пленарна зала крайно смутени и изненадани от номинацията на Делян Пеевски.

Делян Пеевски:

ДАНС повече ще работи, отколкото ще говори.
Още...

Въпреки това водещите фигури в ГЕРБ приеха с усмивка номинацията, защото според тях това е краят на столетницата. Те обаче свикаха извънредно заседание.

Паралелно с избора народните представители от ГЕРБ приключиха съвещанието си и се запътиха към пленарната зала тичешком, за да стигнат навреме и да дадат своя глас.

Въпреки това гласуването мина без тях и те поискаха прегласуване. След кратка суматоха и спорове по въпроса все пак получиха правото да дадат своя глас. Второто гласуване даде резултат от 116 гласа "за" и 87 "против", като с това Пеевски бе категорично избран за шеф на ДАНС. Минути след това той положи клетва и встъпи в длъжност.

В ГЕРБ бяха крайно развълнувани от избора на Пеевски. Този човек има монопол в медиите, а сега ще контролира и службите, каза Красимир Велчев.

Орешарски спокоен: Пеевски е специалист извън системата
Още...

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов рядко може да бъде видян изгубил дар слово. Попитан какво мисли, той отговори: „А вие какво мислите? Толкова съм сащисан от това, което чух, че дори не мога да повярвам, че това предложиха", подчерта той. Това е краят на столетницата днес, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

Това просто е най-комичното, което можеше да се случи в държавата, това каза Цветан Цветанов в отговор на въпрос на News.bg за номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Това е заплаха за националната сигурност на България, категоричен бе той.

Цветанов увери, че всички европейски институции и наши европейски партньори ще бъдат информирани за тази ситуация.

Станишев убеден, че Пеевски ще върне държавността
Още...

Той бе категоричен, че днес НС е отрязал възможността на страната ни да работи с евроатлантическите ни партньори. Ще има изключително тежки отзиви, смята той.

Цветанов не се притеснява от разчистване на сметки. Това е политико-икономическа сделка, категоричен бе заместник-председателят на ГЕРБ. Българските граждани няма да го преживеят това, допълни той.

Малко по-рано бе внесен смут в НС, тъй като БСП начело с Михаил Миков и Мая Манолова закъсняха за пленарното заседание. И Христо Бисеров от ДПС го нямаше. От ДПС имаше малко народни избраници и тук там някой атакист в пленарна зала.

ГЕРБ изненадани чакаха да разберат какво се случва в днешния ден.

Да съдим за Пеевски по делата му, зове Местан
Още...

След цели петнадесет минути депутатите на БСП започнаха един по един да се появяват в залата. ГЕРБ посрещнаха с аплодисменти закъснялата поява на червените им колеги.

Това надлъгване с регистрацията всеки ден продължава, иронично подхвърлиха социалистите към ГЕРБ.

След първоначалната суматоха все пак беше осигурен кворум и заседанието започна.