Един от най-високопоставените чиновници в държавната пирамида на Русия и изключително приближен на руския президент Владимир Путин - Владислав Сурков, е бил експулсиран от България, като му е забранено пожизнено да посещава Шенгенското пространство.

Това съобщи украинското издание newssky.ua, което се позовава на информация на германския вестник „Билд".

Сурков, който фигурира в списъка със санкции на Европейския съюз спрямо Русия, е влязъл в България под претекст, че се лекува от смъртоносна болест. Впоследствие станало ясно, че той е в страната за делови разговори.

Сурков нееднократно е посещавал самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР). Според различни източници в Донецк руският чиновник е лобирал в подкрепа на банка ВТБ. В Луганск пък е решавал кадрови въпроси в правителството на ЛНР.

Припомняме, Владислав Сурков е съветник на Путин. В началото на годината украинският президент Петро Порошенко го обвини, че е ръководил "групите от чуждестранни снайперисти" на Майдана в Киев, които убиха десетки протестиращи по време на протестите срещу предходния украински президент Виктор Янукович.