Очакват ни нови глоби заради ограничаване на достъпа на газопреносната мрежа у нас. За това предупреди в ефира на БНТ енергийният експерт Иван Хиновски, който е председател на Българския енергиен и Минен Форум. По думите му новите глоби ще дойдат, тъй като "Овъргаз" ще предяви иск за щети.

Нинова уличи Борисов в лъжа - ЕК не е искала приватизация на "Булгартрансгаз"
Обновена

Нинова уличи Борисов в лъжа - ЕК не е искала приватизация на "Булгартрансгаз"

Втората лъжа на Борисов - че българите няма да плащат глобата на БЕХ

"Това е една чисто корпоративна грешка на газовия оператор, замазана във времето и сега някой трябва да понесе санкции за това. Няма начин да не платим още глоби, защото "Овъргаз" ще предяви допълнителен иск за щети", заяви Хиновски и допълни, е това е само глоба за злоупотреба с монополните права.

Хиновски обаче заяви, че глобата всъщност е санкция в защита на потребителя. Правилата на Европейския енергиен съюз и нашият закон защитават правата на потребителя да получи най-добрата цена на газовите доставки - т.е. най-евтиния газ.

ЕК наложи 77 млн. евро глоба на БЕХ за монопол

ЕК наложи 77 млн. евро глоба на БЕХ за монопол

Групата БЕХ не допускала конкуренти до газовата инфраструктура у нас

Експертът тълкува, че наложената глоба от ЕК на България в размер на 77 млн. евро ще има политически последици върху обществото у нас например като засилване на евроскептицизма сред сънародниците ни.

Борисов уверява, че не гражданите ще плащат глобата на БЕХ

Борисов уверява, че не гражданите ще плащат глобата на БЕХ

Национално предателство би било приватизацията на "Булгартрансгаз"

Темата коментира и експертът Васко Начев. Той се хвана за думите на премиера Борисов, че гражданите няма да плащат глобата на ЕК на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Начев е категоричен, че изказването на премиера е по-скоро емоционално и манипулативно. Причината - дружествата на БЕХ са държавни.

Той обясни, че парите за глобата вече са готови, защото БЕХ е пуснал емисии и парите са налице. Но тези пари по косвен начин идват директно от потребителя, независимо под каква форма, дали през цена, дали чрез отчитане на по-малко печалба, защото част от печалбата влиза директно в бюджета.

"Няма човек в България, който да не знае, че тези дружества са държавни и под някаква форма рефлектират върху собственика, а собственикът в случая сме всички ние под формата на данъци и такси, които плащаме на тези дружества", заяви още Начев.

Три години преговаряли за намаляване глобата на 77 млн. евро от ЕК за БЕХ

Три години преговаряли за намаляване глобата на 77 млн. евро от ЕК за БЕХ

Готви се безконтролно източване на 2 млн. за "Турски поток" през наша територия

И двамата експерти са категорични, че глобата е резултат на очевидното бездействие на родните институции, засягащо правата на крайните потребители у нас.