Некоректно е да правиш толкова остри изказвания срещу хора, които са те развивали и подкрепяли. Така коментира и обоснова решението за изключване от парламентарната група на "БСП за България" на Явор Божанков депутатът Христо Проданов. В студиото на Нова телевизия той няколко пъти повтори, че изказването на Божанков от парламентарната трибуна е било "излишно агресивно" и то срещу своите.

По думите на Проданов всички в групата са знаели позицията на Божанков по отношение на помощта за Украйна, но той е имал възможност, дори и да не гласува заедно с парламентарната си група, поне да не гласува срещу нея. Имал е възможност да гласува "въздържал се", но вместо това е и излязъл на парламентарната трибуна. Припомняме, че след гласуването вчера в зала на помощта за Украйна, в спешен порядък ПГ на "БСП за България" изключи Явор Божанков. Самият Божанков беше водач на листа, но от гражданската квота.

По думите на Проданов в политиката трябва да се следват някакви принципи - нещо, което именно Явор Божанков е прекрачил, тъй като хората, които са гласуваи за него, са гласували преди всичко за БСП. Т.е. Божанков е гласувал против БСП, но и обратно на това, което е обещавал по време на предизборната си кампания. "Ние не трябва да подвеждаме тези хора, които не желаят да бъде изпращано оръжие за Украйна", заяви Христо Проданов.

БСП ще бъде в зала в пълен състав и ще гласува "против" правителство с първия мандат на ГЕРБ/СДС. Това увери още Проданов, след като и това заяви лично в рамките на срещата с Габровски, продължила по-малко от 10 минути, лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Депутатът от БСП не се ангажира с прогноза ще има или няма да има правителство обаче, включително и какво би станало с втория мандат, който ще отиде при "Продължаваме промяната". Христо Проданов разкритикува бившите коалиционни партньори на БСП от предишния парламент за постоянно менящите се позиции за това дали ще вземат мандата и ще водят разговори или ще го върнат веднага.