На предстоящите местни избори няма да има изборни секции в ромското гето на Кюстендил, пише struma.bg. „Докато аз съм кмет, в ромския квартал изборни секции няма да има", бе категоричен кюстендилският градоначалник Петър Паунов. Това ще бъдат вторите местни избори, при които жителите на кв. „Изток" ще гласуват в изнесени секции.

За първи път през 2011 година по време на местните избори Петър Паунов изнесе т. нар. „ромски секции", шест на брой, извън пределите на гетото в Кюстендил.

Гласоподавателите от махалата бяха преразпределени в най-близките избирателни секции в Кюстендил, намиращи се в сградите на професионалните гимназии по селско стопанство и лека промишленост, както и в трите секции на стадион „Странджата".

Кюстендилският кмет е и първият градоначалник, посмял да изнесе секции извън ромските квартали въпреки съпротивата на живеещите в ромската махала и заплахите им, че няма да гласуват.

Тогава Паунов обясни, че изнасянето на секциите има за цел спрането на порочната практика с купуването на гласове. "Целта е не само да се осигури безопасно и спокойно протичане на изборния ден, но и да се противопоставим на порочната практика с купуването на гласове", обясни Паунов.

"Купуването вота на избирателите се доказва много трудно и затова се нуждаем от безкомпромисни мерки, за да го предотвратим. Точно заради това шестте изборни секции, които досега традиционно се правят в ромския квартал, ще бъдат изнесени, за да не се настаняват барони, лихвари и прочее насилници, които безнаказано да малтретират хората в секционните комисии", мотивира мярката кюстендилският градоначалник.

Решението бе взето след съгласуване с представителите на ОД на МВР в Кюстендил, които подкрепят идеята на градоначалника.

"Знаете, че има голямо стълпотворение пред изборните секции в квартала, решението на кмета е по-удачно за нас от гледна точка на охранителната дейност в изборния ден", коментираха от полицейското управление в Кюстендил.