На 2 април българите за пети път в последните две години ще дадат своя глас за избор на народни представители.

За да гарантира честността и прозрачността на изборния процес, Обединение за Честни Избори (ОЧИ) организира наблюдение на изборния ден в над 150 секции в страната,в които има повишен риск от контролиран и купен вот. 

Това съобщават от неправителствелствена организация.

Търговията с гласове е доходоносен бизнес, контролиран от организираната престъпност и покровителстван от заинтересованите политически субекти. В България най-често обект на изборните манипулации са най-бедните, слабо образовани избиратели.

Липсата на външни наблюдатели в определени избирателни секции, най-вече в махали, селца и малки градове създава възможност за различни злоупотреби в избория ден - от агитация в самата секция и гласуване с чужди лични карти до неправомерно подпомагане при гласуването на различни избиратели и компрометиране на изборната бюлетина така, че тя да стане невалидна.

"С присъствието на наблюдатели, вярваме, че ще предпазим вота от част от измамите, както и че ще съберем ценно познание, което да подобри изборния процес," казва Марио Русинов, координатор на набюдатеската мисия на Обединение за Честни Избори.

Откриха списъци с лични данни при спецакция срещу купен вот в Сливенско

Откриха списъци с лични данни при спецакция срещу купен вот в Сливенско

Задържани са 9 души, иззети са 350 кг тютюн без бандерол

Обединение за Честни Избори набира активни българи за наблюдатели на парламентарните избори, така че да се намали до минимум възможността от злоупотреба с най-висшето гражданско право - правото да се гласува.

Обединението планира да изпрати по двама наблюдатели в секция с повишен риск. Желаещите ще преминат през специално обучение за правата и задълженията им като наблюдатели. Обединението поема пътните разходи и предлага подходящ хонорар на активните граждани, които биха искали да дадат своя принос в повишаването на честния вот в страната.

МВР проверява за купен вот и в Монтанско

МВР проверява за купен вот и в Монтанско

В операцията участват екипи на жандармерията и данъчни инспектори от РЗИ

Молби за наблюдатели се приемат до 27.03.2023 онлайн на адрес

С предимство ще се приемат наблюдатели готови да следят изборния процес в секции на териорията на областите Габрово, Кърджали, Кюстендил, Перник, Пловдив - област, Русе, Силистра, Смолян, Хасково и Ямбол.