България дари защитни облекла, очила и шлемове на Армения и Грузия, съобщават от външното министерство.

Помощта е предоставена по инициатива на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и се финансира по линия на официалната помощ за развитие, предвидена в бюджета на Министерството на външните работи за 2020 г. Тя е част от подкрепата, която страната ни оказва на 12 държави от Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство, на обща стойност 636 150 лв.

В Армения българският посланик Мария Павлова е предадел на първия заместник-министър на здравеопазването Анахид Ованисян 500 защитни комплекта, предназначени за медицинския персонал на първа линия в арменските здравни институции.

Предоставянето на хуманитарна помощ на Армения е израз на солидарност в борбата за преодоляване на последиците от COVID-19, каза на церемонията посланик Павлова. Тя изтъкна историческите приятелски връзки между българския и арменския народ. Помощта е и българският принос в рамките на съвместната инициатива на ЕС "Екип Европа", насочена към подпомагане на страните от Източното партньорство за справянето с COVID-19.

България дари 300 защитни облекла на Сърбия

България дари 300 защитни облекла на Сърбия

Стойността на дарението е 636 150 лв.

Дарението от България има важна добавена стойност за Армения в особено напрегнат момент на бързо разпространение на коронавируса в страната, заяви заместник-министърът на здравеопазването Анахид Ованесян. Тя благодари на българското правителство за помощта.

В Грузия българската хуманитарна помощ от 400 комплекта защитни облекла, очила и шлемове бе предадена от посланик Десислава Иванова на заместник-министъра на здравеопазването Гиорги Цоцколаури.

Българският посланик подчерта, че помощта е израз на отличните отношения между България и Грузия и на традиционната българска подкрепа за външнополитическите приоритети на Тбилиси. Посланик Иванова открои и традиционната ангажираност на страната ни за Грузия по линия на официалната помощ за развитие. Заместник-министър Цоцколаури благодари на България за дарението, както и за силното политическо послание за подкрепа, което страната ни изпраща по този начин на Грузия.

Помощ в обем от 100 защитни комплекта ще бъде предоставена от българската страна и на неправителствени организации в Грузия, работещи с деца в неравностойно положение.

Предоставените защитни комплекти са произведени от български фирми според най-високите стандарти - костюмите са за многократна употреба, от специална лека и дишаща материя, осигуряваща максимална защита за медицинския персонал.

Хуманитарна помощ за борба с коронавируса получиха чрез посолствата ни още Република Северна Македония, Албания, Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Украйна и Беларус.