Начинът, по който българските евреи са спасени - тази солидарност, тази групова активност, участието на църквата, на зам.-председателя на парламента Димитър Пешев - това е пример за събитие и за начин на действие, каквото в Европа не се е повторило до момента.

Това заяви посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз при откриването на Международната научна конференция „Евреите в Източна Европа и Съветския съюз по време на Втората световна война и Студената война (1939-89 г.)".

Посланикът изтъкна, че има много примери за спасяването на евреите от различни държави в Европа. По думите му обаче те не могат да се сравнят с организираната воля в България, спасила над 48 хиляди български евреи. Шаул Камиса Раз изтъкна, че българският народ е бил толерантен към евреите в България и към останалите етноси.

„Познаваме много примери за тази толерантност. Още Васил Левски по време на Турското робство е проповядвал равенство между турци, евреи и българи и други народи, които живеят по тази земя", коментира още израелският посланик. Той припомни, че в края на 19 и началото на 20 век са издадени множество визи за преминаване през България на бягащи от Русия евреи по пътя им към Израел.

Посланикът добави, че има още много какво да се изследва и да се каже за онези, които са спасени и които не са. Той призова да се изследва отношението на държавата към всеки един, който е засегнат от войната. „Няма съмнение, че примерът на българския народ, който не се е съгласил с окончателното решение на нацистите, трябва да бъде даден на целия свят", заяви Шаул Камиса Раз.
Той изрази признателността на държавата Израел към българското правителство и желанието му да се включи в една подобна конференция, което ще допринесе още повече за заздравяване на отношенията между двете държави.

Посланикът не пропусна да коментира и темата за тероризма. „Тероризмът не е във миналото", категоричен бе Раз. Той добави, че все още съществуват държави като Иран, които призовават към унищожаване на европейския народ, но има и такива като Сирия, където цял един народ се бори срещу тероризма, а светът наблюдава това и мълчи.

Председателят на Организацията на евреите в България „Шалом" Максим Бенвенисти коментира от своя страна, че изследването на живота на евреите в България през Втората световна война ще даде възможност на българските евреи да опознаят себе си и да се разделят с измислената част от тяхната история. По думите му по онова време животът на евреите в България е оставен противоречив и именно това е драмата на този народ в социалистическа България.

Няколко месеца преди да се отбележи 70-тата годишнина от спасяването на българските евреи Бенвенисти се вгледа в поведението на българското общество по онова време. Той изтъкна, че за периода 1941-44 г. сред българите има и спасители, и мъчители на евреите, но по-голямата част от българския народ е съчувствала на еврейския.

„За нас - българските евреи, българският народ е народ спасител", отсече председателят на „Шалом". Той добави, че тази конференция е израз на почит към паметта на 6 милиона евреи, убити по време на Холокоста.
„Сред тях са и онези 11 343 наши братя и сестри от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирин, предадени на германските нацисти от техните български слуги. Вечна памет на невинните жертви на нацизма по време на Втората световна война", заключи Бенвенисти.

Конференцията беше открита от ректора на Софийския университет „Свети Климент Охридски" проф. Иван Илчев. На нея трябваше да присъстват и министрите Цветан Цветанов и Сергей Игнатов. Пътуване в чужбина попречи на вицепремиера да прочете приветствено слово от трибуната в Аулата на СУ.
Парламентарният контрол възпрепятства и присъствието на образователния министър.