Лидерът на ДСБ Иван Костов присъства на пресконференция, дадена от изселническите организации и Федерация „Справедливост- България". Тя е по повод приетата на 12 януари от парламента Декларация, осъждаща насилствената асимилация на мюсюлманите в България.

Председателят на федерацията Сезгин Мюмюн изтъкна, че осъждането на насилствената асимилация на българските мюсюлмани е сериозна победа на толерантността и правовата държава и изрази благодарност към вносителите от „Синята Коалиция" и Иван Костов, че са успели да консолидират достатъчно мнозинство за подкрепата на декларацията.

От изселническите организации изтъкнаха, че е необходимо обединение в името на единодействието по касаещите ги проблеми както в Турция, така и в България. Те поясниха, че необходимостта от обединение се е породила от неразрешените проблеми.

Като такива бяха посочени признаване на трудовите стажове, на дипломите, последиците от възродителния процес.

Никъде по света няма човек с по три различни собствени и фамилни имена и всяка грешна буква при транскрипцията при вадене на документи предполага започване на процедурата отначало, което коства нерви, време, средства, разказаха представители на изселническите организации.

Иван Костов изрази надежда, че в България ще се намери огромно мнозинство хора, които да поемат протегната от изселническите организации ръка. „Подозренията постепенно ще се изживеят", увери ги той.