Изселниците, които не живеят в рамките на страните от ЕС, няма да имат право да гласуват за избиране на български евродепутати, реши парламентът.

С мнозинство, до което се стигна благодарение на НДСВ, парламентът прие предлагания от предишното правителство текст, според който право да избират евродепутати имат български граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са постоянно най-малко през последните три месеца в България или в друга държава членка на ЕС и не са поставени под запрещение, нито изтърпяват наказание "лишаване от свобода".

Становището на правната парламентарна комисия беше правото за участие в изборите да не се ограничава с принципа за уседналост, в случая три месеца в България или страна на ЕС.

ДПС веднага поиска прегласуване, но резултатът бе същият и принципът за уседналост бе приет.

От 206 депутати в пленарна зала, "за" принципа на отседналост гласуваха 111, "против" бяха 55 и 40 се въздържаха.
Трима депутати от Коалиция за България също подкрепиха това ограничение за гласуване, докато останалите им колеги поделиха гласовете си между "против" и "въздържал" се.

В знак на протест Лютви Местан от ДПС заяви от парламентарната трибуна, че 40-тото Народно събрание на европейска България появява неевропейско, а дискриминационно отношение към своите граждани и обяви, че ДПС ще напусне залата, защото не може да е съучастник в дискриминацията.

Местан уточни според гласувания текст кой няма да има право да участва в изборите за евродепутати - всички български граждани които поради неудачите на прехода са потърсили препитание извън родината си и извън ЕС и днес парламентът ги наказва за това; хилядите български студенти, от Санта Барбара до Токио и Киото, български младежи които са минали през тежки конкурси и разнасят славата на България по света; българските граждани, които заради събитията от 1989 година не напуснаха доброволно родината си, а бяха прокудени, но не се отказаха от нея и коректно си плащат данъците.

Местан определи гласувания принцип на отседналост като конюнктурно съображение, с което формираното мнозинство в парламента лишава българските граждански от граждански права

Лидерът на ДСБ Иван Костов припомни на напускащите залата депутати от БСП, че гласуваният текст е по проекта на предишното правителство и напомни, че ДПС е негов съвносител.

Красимир Каракачанов поздрави от трибуната българския парламент за това гласуване и изтъкна заслугата на НДСВ.
По думите му може би НДСВ разсърдиха БСП, но направиха жест, с който се доближават до своите избиратели.
Той коментира, че освен парламентарните банки ДПС би следвало да напусне властта, с която са преяли.

Павел Шопов от Атака нарече гласуването на текста за уседналост първото истинско българско гласуване и каза, че би трябвало ДПС да излезе изобщо от българския парламент и политическия живот.
Според него хората с турско етническо самосъзнание и турски имена имат място в българския парламент, но чрез български партии.

В отсъствието на ДПС парламентът продължи с останалите текстове за избиране на евродепутати.