Лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер за втори път Бойко Борисов мотивира избора си на министри пред пленарна зала.

След един месец консултации се опитваме да ви представим едно проевропейско реформаторско правителство, каза той.

Борисов подчерта трудната икономическа ситуация, спирането на еврофондовете, липса и забавяне на реформи в редица сектори.

Съзнавайки тези трудности, ние от ГЕРб, РБ, политическите сили, които декларираха своята подкрепа за новото правителство - ПФ и АБВ, поемаме отговорността за тяхното преодоляване, закани се Борисов.

Извън този мандат просто трябваше да заявим, че отиваме на избори, коментира той.

За страната ни нямало други външнополитически сценарии освен евроатлантическата ориентация.

Макар и 7 години след членството ни все още сме имали нужда от реформи в инфраструктура, администрация и др. парите на данъкоплатците не се харчат ефективно, убеден е Борисов. Реформите са необходими, категоричен бе той.

Реформите трябва да започнат незабавно, от днес, увери лидерът на ГЕРБ.

Правителството ще постави основите и ще работи за да гарантира стабилност за България, обеща новият стар министър-председател. Време е за работа, време е да строим каза той.

Бизнесът и хората трябвало да видят сигурност и предвидимост. България трябвало да стане добро място за живеене и да стане стабилна държава, управлението пък трябвало да се модернизира съобразно новите модерни тенденции и технологии.

Ще се търси възможност за повишаване на социалните плащания, стана ясно от думите на Борисов.

Той обеща и честно и прозрачно разпределяне на парите от ЕС.

Ще се гарантира и енергийната ни независимост.

Той обеща и независимост на съдебната ни система. Бойко Борисов изтъкна, че в програмния документ на новото управление включва идеи на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. Програмата била най-добрата стабилна основа за управлението, според лидера на ГЕРБ.

Резултатите от последните избори ни изправили пред сериозна политическа обстановка. Като държавници не трябва да говорим за нови парламентарни избори, отчете Борисов. Затова и той поемал тежката отговорност да оглави новия кабинет.

Той благодари на всички, които се отказали от гръмките политически лозунги в името на националната стабилност.

Самият той е доволен от проведените консултации. Днес поемаме своята отговорност, Бог да е с нас и да е за доброто на България, пожела си той.