Депутатите от Народното събрание удължиха извънредното положение на територията на цялата страна до 13 май 2020 г. Това стана след гласуване на първо четене на извънредно заседание на законодателния орган.

Народните представители гласуваха на две групи в пленарната зала и между гласуванията им имаше 30 минути. "За" предложенията гласуваха 122 народни представители, "против" - 47 и "въздържали се" -7, с което то бе прието. Депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" подкрепиха удължаването.

13 народни представители от ДПС гласуваха "за". 4-ма депутати от "Воля" и 3-ма от независимите народни представители също подкрепиха удължаването на извънредното положение.

47 народни представители от ПГ на "БСП за България" гласуваха "против", а 7 се "въздържаха".

Депутати спорят извънредното положение дали да е до 30 април или до 13 май
Обновена

Депутати спорят извънредното положение дали да е до 30 април или до 13 май

Според Корнелия Нинова правителството искало безсрочна диктатура

От "Обединени патриоти" предлагаха извънредното положение да бъде удължено до 30 април. Подобно предложение имаше и от страна на ПГ на "БСП за България". Пленарната зала отхвърли и двете предложения.

Припомняме, че извънредното положение бе гласувано от Народното събрание със срок от 13 март до 13 април. Тази седмица от Министерски съвет поиската от депутатите да гласуват:

И двете бяха остро разкритикувани днес от държавния глава Румен Радев в обръщение към народа, което пък предизвика и гневната реакция на премиера Бойко Борисов, който предизвика президента да наложи вето, като така щял да изкара хората на смърт.

Румен Радев: Мизерията не е спасение от вируса

Румен Радев: Мизерията не е спасение от вируса

Управляващите да преосмислят социалната изолация в разумен срок

Държавният глава Румен Радев вече наложи веднъж частично вето над Закона за извънредното положение, което депутатите подкрепиха

От Оперативния щаб за борба с разпространение на коронавирус инфекцията предупредиха също тази седмица, че всъщност пикът на заболяването се очаква втората и третата седмица от април месец, т.е. около Великденските празници. Инфектираните с коронавирус в национален мащаб днес достигнаха 485, жертвите на инфекцията са 14. И в момента 189 от заболелите се намират в болница, а 20 от тях са в интензивен сектор и интубирани.

Депутатите приеха днес и промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. "За" закона и мерките гласуваха 123 народни представители, "против" 9 и "въздържали се" 46.

Със законопроекта ще се поясни, че държавните и местните органи, включително и институциите, не спират своята дейност и продължават да работят при спазване на всички законови изисквания и при съобразяване на въведените противоепидемични мерки. Законът дава възможност на органите и институциите да организират гъвкаво своята дейност.

Със законопроекта се предлага актовете, с които министърът на здравеопазването Кирил Ананиев въвежда временни мерки и ограничения във връзка с извънредното положение да подлежат на предварително изпълнение.

Със законопроекта се предлага да не се спират срокове по Закона за обществените поръчки и концесионни процедури, като откритите производства и процедури да бъдат завършени. Текстовете предвиждат да спрат да текат само давностните срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват права на частноправни субекти.