Депутатът от ДПС Йордан Цонев убеден, че САЩ ще се съобразят, че сме най-бедната страна и ще съобразят цената за изтребителите. Това мнение той изказа в студиото на Нова телевизия.

Цонев обоснова позицията на ДПС, които подкрепиха категорично избора на политико-експертната комисия да се продължат преговорите за нови изтребите с американската компания "Локхийд Мартин" и даването на мандат на правителството за преговори.

По думите на Цонев ДПС не е изпаднало в неудобна ситуация при гласуване заедно с ВМРО, а "неудобна е ситуацията за всички останала партии".

Локхийд Мартин: Ако България купи 16 изтребителя F-16, вторите 8 ще са на по-ниска цена

Локхийд Мартин: Ако България купи 16 изтребителя F-16, вторите 8 ще са на по-ниска цена

Пилотите ще се обучават в САЩ…

Йордан Цонев припомни, че ДПС държи неотклонно пронатовски курс, тъй като това е стратегическия избор на страната ни. Още през 2017 година Движението предложи да не се прави изобщо конкурс, тъй като нашият избор е ясен - ние сме членове на НАТО и САК осигуряват защитата ни, както и защитата на целия Европейски съюз, обясни Цонев, според когото президентът Тръмп справедливо задава въпроси защо САЩ да осигуряват защитата на ЕС без ответни инвестиции.

По думите на Цонев трябва "без лицемерие да кажем", че ще направим тази инвестиция в американския народ и икономика, защото ни осигурява "най-ценното - защита и сигурност".

Каракачанов: Очаква се България да иска разсрочено плащане за изтребителя Ф-16

Каракачанов: Очаква се България да иска разсрочено плащане за изтребителя Ф-16

В средата на февруари е първата среща по преговорите

Цонев е убеден, че американската администрация ще се съобрази с това, че българският народ е беден, и ще се съобрази цената на изтребителите с това.

"ДПС е с ясното съзнание за стратегическия избор на страната. Националната ни сигурност не може да бъде защитена със собствени ресурси", допълни Цонев и отрече да има направена сделка по време на срещата миналата година между почетния председател на партията Ахмед Доган, лидера Мустафа Карадайъ и американския посланик Ерик Рубин. На срещата не се е говорило за изтребителите, посочи депутатът.

"Няма сделка тук, ние получаваме защита и сигурност - получаваме най-ценното", категоричен бе Йордан Цонев.

анкета

Одобрявате ли решението за изтребителите?

Виж резултати

Като член на НАТО изборът е адекватен 31.3%

Не, решението е под диктат 44.5%

Всеки избор би бил лобизъм 3.6%

Трябват ли ни изобщо изтребители? 19.3%

Нямам мнение 1.3%