Към настоящия момент приетият закон е много ясен. Той предвижда тримесечен период, в който ръководителите на закриваните специализирани съдилища и прокуратури да организират предаването, съответно, на висящите и на приключилите дела. Това, което чухме през последните няколко седмици, са различни твърдения за невъзможност за изпълнение на действащия закон и твърдения за непълноти. Това каза правосъдният министър Надежда Йорданова пред журналисти след изказванията на ръководителите на прокуратури на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).

По думите й към момента няма формулирано и внесено законодателно предложение за удължаване на предвидения буферен период при закриването на спецправосъдието.

Йорданова заяви, че за всеки един от поставените въпроси по темата има законодателно и организационно решение. Тя уточни, че в конкретни случаи е възможно да е необходима промяна в правилата, които са приети от пленума на ВСС и от прокуратурата за организацията на работата на техните администрации.

"В нито един от аргументите, които чух, аз не виждам необходимост от законодателно изменение. Бяха поставени много въпроси във връзка с изпълнение на наказанията. Дотолкова, доколкото Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" е към министъра на правосъдието, това е въпрос, по който трябва да отговорим много внимателно. Разговорите са необходими, за да се спре това желание за всяване на паника. Няма основания за паника", подчерта правосъдният министър.

Прокуратурите: Хаосът и отвличанията започнаха

Прокуратурите: Хаосът и отвличанията започнаха

След закриването на спецпрокуратурата

Надежда Йорданова каза още, че закриването на съдебни е трудна задача, която изисква много прецизна организационна работа, но това е нещо, което трябва да бъде свършено.

Тя съобщи още, че има предложение за работна срещна между екипа й, представители на закриваните специализирани съд и прокуратура и членове на пленума на ВСС. "Ние разбира се сме отворени да изслушаме техните притеснения, така че, дебатът ще продължи. Аз очаквам обаче този период да не бъде в бездействие, а да бъде предприето всичко необходимо за изпълнение на закона. Днес аз чух проблемите, но чух много малко от това, което към настоящия е свършено. Все пак мина един месец", изтъкна Йорданова.

Тя обясни също, че висящите дела, спрямо които е настъпил принципът за несменяемост на съдебния състав, продължават да се гледат от този състав, който е провел съответните заседания до влизането на закона в сила. "Административното обслужване, организацията на тази работа от гледна точка - като съд, това го поема Софийски градски съд, съответно - Софийски апелативен съд. В същата сграда ще се гледат, от същия състав, каза министърът на правосъдието.