Второто служебно правителство ще се насочи към овладяването на цените на хранителните стоки. Това заяви премиерът Гълъб Донев по време на форума на сп. "The Economist" - "Светът през 2023".

Той изтъкна, че по негова инициатива утре ще се проведе работна среща в Министерския съвет с участието на министри и шефове на агенции. На нея ще бъде представен анализ на образуването на цените, като ще се търсят възможни решения за спирачка на покачването им.

Въпреки "политическата неопределеност и турбулентната външна среда", служебният кабинет няма да спре да полага усилия към постигане на стабилност и предвидимост, за стимулиране на икономическата активност на българския бизнес и чуждестранните инвеститори, увери Донев. По думите му ще продължава поддържането на текущите процеси и създаването и използването на нови, перспективни възможности. Според него именно по този начин важни инициативи в сектор икономика са били реализирани.

Служебното правителство няма да неглижира стратегически начинания, въпреки краткия си мандат, заяви премиерът и даде за пример развитието на човешкия потенциал на българската нация, подобряването на демографската ситуация в страната, както и нуждата от стриктен контрол върху разходването на публичните средства във всички сфери.

Той припомни и множеството кризи, с които се е справил служебният кабинет, а именно цените на енергоносителите, инфлацията, липсата на предвидимост и сигурност за доставките и цената на природния газ, както и мигрантския натиск.

Баланс в демографската реалност може да се постигне единствено чрез създаването на мрежа от политики за младите, семействата, децата и възрастните, допълни министър-председателят.